Varga Mihály: Leghamarabb márciusra lehet IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
Meglepő lenne, ha az egykulcsos adó az EU/IMF-tárgyalások előfeltételeként szerepelne - mondta a TV2 reggeli műsorában Varga Mihály miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint leghamarabb március-áprilisra születhet meg a megállapodás.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály szerint a múltbeli tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül egy hónap kell a megállapodáshoz a nemzetközi szervezetekkel, legalábbis Magyarország 2008-as megállapodásakor így volt - mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a TV2 reggeli műsorában, hozzátéve, hogy ez alapján március-áprilisra várható a megegyezés az IMF-fel és az Európai Unióval. A hitelkeret összegét érintő kérdésre azt mondta, 17-20 milliárd eurós összeg valószínűleg nem áll távol attól, amit a szervezetek megfelelőnek találnak Magyarország számára.

Arra a kérdésre, hogy a kormány hajlandó lenne-e feladni az egykulcsos adórendszert, Varga Mihály azt mondta, meg volna lepve, ha ez az EU/IMF-megállapodások előfeltételeként szerepelne. Mint mondta, Európában több olyan ország is van, ahol ilyen rendszer működik. Hozzátette: ez az adózási rendszer először 2013-ban fog működni, az uniónak és a valutaalapnak is "meg kellene várni, hogyan fog kinézni a gyakorlatban" - mondta a politikus a Fidesz.hu tájékoztatása szerint.

Varga Mihály a múlt héten, az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta, ha szükséges, a kormány tárgyal az egykulcsos adóról a szervezetekkel. A kérdés azt követően került elő, hogy a Bloombergnek nyilatkozó források azt mondták, az egykulcsos adó megváltoztatása szerepel az IMF feltételei között a tárgyalások megkezdéséhez.