EBRD: Magyarország lemaradt

Vágólapra másolva!
Recesszió lesz az idén Magyarországon és Szlovéniában az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előrejelzése szerint. Az EU/IMF program időzítésének bizonytalansága miatt az EBRD új prognózisában Magyarország esetében másfél százalékos gazdasági visszaesés szerepel.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti adósságválság már elkezdte éreztetni hatását a közép-kelet-európai átalakuló térségben is, és ez az idén jelentősen lassítja az országcsoport kilábalási folyamatát - közölte átfogó előjelezésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely szerint a régió EU-tagállamai közül Magyarország és Szlovénia az idei évet recesszióban tölti.

A közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott pénzintézet legújabb, idei első prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 3,1 százalék lesz az EBRD által 4,8 százalékosra becsült tavalyi GDP-növekedési átlag után. Még ez a jelentős lassulással számoló előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy az euróövezeti szuverén adósságválság az idén nem súlyosbodik tovább érdemben.

Az EBRD 30 oldalas elemzésben kiemeli, hogy a tavalyi harmadik negyedévben - 2009 óta először - az átalakuló térség egésze nettó tőkekiáramlást szenvedett el, és "úgy tűnik", hogy a nyugat-európai bankok már tavaly ősz óta folyamatosan építik le kitettségeiket a régióban. Ez különösen a közép-európai és a balti, illetve a délkelet-európai gazdaságok szempontjából aggasztó, mivel arra vall, hogy az euróövezeti válság térségi átszűrődése a banki érdekeltségeken keresztül már 2011 őszén megkezdődhetett - áll az EBRD keddi londoni elemzésében. Erre a kockázatra más nagy citybeli házak is felhívták már a figyelmet.

Az EBRD a valutaunióban az idén 0,5 százalékos GDP-visszaesést jósol, és előrejelzése szerint "az euróövezeti felfordulás" a kereskedelmi és a banki csatornákon át egyaránt beszűrődik az átalakuló országcsoportba. A londoni pénzintézet szerint a Magyarországot is magában foglaló közép-európai és balti csoportban az idén átlagosan mindössze 1,4 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi EBRD-prognózisban jósolt 1,7 százalék helyett.

Magyarország esetében azonban a londoni bank az átlagnál jóval meredekebben, az előző előrejelzésben szereplő 0,5 százalékos növekedésről 2,0 százalékponttal 1,5 százalékos GDP-visszaesésre módosította a 2012 egészére szóló GDP-növekedési becslését.

Az EBRD e szűkebb térségen belül még Szlovéniában jósol idei recessziót: a szlovén gazdaságra adott GDP-előrejelzését a korábbi 0,5 százalékos növekedésről 1,6 százalékponttal 1,1 százalékos visszaesésre rontotta. Az elemzés Magyarországról szóló fejezete "az EU/IMF-program időzítésével és jellegével kapcsolatos bizonytalanságokkal" indokolta, hogy az új EBRD-prognózisban az idei évre másfél százalékos gazdasági visszaesés szerepel. Az EBRD szerint a forintvédelmi célból végrehajtott jegybanki kamatemelések is további "depresszív" hatást gyakorolnak a magyar gazdaság növekedésére.