Tizedével csökkent a hitelkártyák száma egy év alatt

Vágólapra másolva!
Három év alatt több mint hatszázezer hitelkártya tűnt el a hazai piacról, csak 2011-ben több mint tíz százalékkal csökkent az ilyen típusú kártyák száma. A betéti kártyák száma 2 százalékkal nőtt az időszakban, több mint 6 millió van belőle az országban.
Vágólapra másolva!

Átmenetinek bizonyult a harmadik negyedévi bővülés, és 2011 utolsó három hónapjában újabb 32 ezer bankkártya tűnt el a hazai piacról, aminek következtében az év végén 8,867 millió kártya volt forgalomban - írta a Napi Gazdaság kedden. A negyedév során a betéti kártyák száma is csökkent 20 ezer darabbal, ami viszont állandó, az a hitelkártya-portfólió leépülése: a lényegében 2008 ősze óta tartó folyamatban a 2011 utolsó három havi 11 746 darabos csökkenés után már csak 1,23 millió hitelkártya maradt. A lap megjegyzi, hogy az utolsó "békenegyedévben", 2008 szeptember végén még 1,87 millió hitelkártyás ügyfelet tartottak nyilván a bankok.

A betéti kártyák számában éves összehasonlításban 2 százalékos növekedés így is megfigyelhető, míg a hitelkártyák esetében 12 százalékot meghaladó volt a visszaesés. Az elmúlt év utolsó negyedévében komoly lendületet kapott ugyanakkor a kereskedelmi pos-hálózat fejlesztése: az elfogadói hálózatban érdekelt mind több banknak köszönhetően három hónap alatt 2 254 új készülék került forgalomba, a teljes, 73 516 darabos pos-hálózat 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi darabszámot. Készpénzhez tavaly december végén 4951 ATM-nél lehetett jutni, az országban egy év alatt 113 új készülék került be a rendszerbe - írta a Napi Gazdaság.

A lap szerint a pos-bővülés ma már döntően a kisebb kereskedelmi egységekhez köthető, de az utolsó negyedév számaiban valószínűleg a Köki Terminál megnyitása is szerepet játszott.