Varsó azzal fenyegetőzik, hogy nem írja alá az uniós pénzügyi paktumot

Vágólapra másolva!
Donald Tusk nem írja alá a költségvetési fegyelem szigorítását előíró uniós paktumot, ha Lengyelország nem kap beleszólási jogot a döntési folyamatokba. A lengyel miniszterelnök szerint a szerződés nem vezethet oda, hogy az Európai Unió tartósan két klubra szakad, az euróövezetire és az azon kívül maradókra.
Vágólapra másolva!

Lengyelország nem írja alá a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos új uniós szerződést, ha nem kap beleszólási jogot a döntési folyamatokba - jelentette ki a lengyel miniszterelnök csütörtökön a kormány ülése után. Donald Tusk szerint Lengyelországnak szerepet kell kapnia "a pénzügyi paktum működésével kapcsolatos döntési folyamatban..., s ha azt tapasztaljuk, hogy a jóváhagyott megoldások nem biztosítanak nekünk valódi szerepet, nem írjuk alá ezt a paktumot".

Az EU-országok január 30-i csúcstalálkozóján az egyik vitatéma az eurózónához tartozó országok csúcstalálkozóin való részvétel kérdése. Varsó szerint az eurózónához a későbbiekben csatlakozó minden országnak, csakúgy, mint a készülő paktumot aláíró összes országnak, részt kell vennie a monetáris unió csúcstalálkozóin, ha azokon őket (is) érintő döntéseket fogadnak el.

Ezt azonban Franciaország határozottan ellenzi, és már hosszú ideje szorgalmazza az euróövezet "gazdasági kormányának" létrehozását. Tervezik azt is, hogy ezentúl évente legalább kétszer tartsanak csúcstalálkozót az eurózóna tagjai.

Tusk jelezte, ha az eurózóna tagállamainak csúcstalálkozóira "csak ritka, rendkívüli esetekben kerülne sor, és kizárólag az övezet nagyon specifikus problémáiról tárgyalnának, akkor megfontolhatjuk, hogy ezt elfogadjuk, de ha ezek a találkozók képezik a költségvetési paktum működésének alapját, abban az esetben elutasítjuk".

A lengyel kormányfő hangsúlyozta: "a szerződés nem vezethet oda, hogy az Európai Unió tartósan két klubra szakad", az euróövezetire és az azon kívül maradókra. Kijelentette, hogy Lengyelországnak is részt kell vennie a költségvetési fegyelem szigorításával kapcsolatos szerződés döntési folyamatában, és erről az álláspontról "minden érdekeltet" értesített, kezdve Angela Merkel német kancellártól José Manuel Barroso európai bizottsági elnökig.

Tusk szerint a lengyel álláspontnak van támogatottsága, többek között a német kancellár és az olasz kormányfő részéről, illetve az uniós intézmények vezetői körében is.

Orbán Viktor José Manuel Barrosóval folytatott brüsszeli megbeszélése után jelentette be: azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Magyarország csatlakozzon a készülő uniós költségvetési paktumhoz. Korábban Orbán a nemzeti szuverenitásra hivatkozva vitte a parlament elé a kérdést, amivel zavart okozott a december 9-i EU-csúcson.