A horvát államügyészség nem zárta le a vizsgálatot Hernádi Zsolt ellen

Vágólapra másolva!
A horvát államügyészség szerint függetlenül attól, hogy Hernádi Zsolt ellen már nem folyik nyomozás Magyarországon a Mol-INA-ügyben, Horvátország tovább folytatja a nyomozást.
Vágólapra másolva!

A magyar ügyészségi döntés - amely szerint nem történt bűncselekmény a Mol-INA-ügyben - nem érinti a Horvátországban Hernádi Zsolt ellen továbbra is folyó vizsgálatot - közölte honlapján a horvát államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK).
A szervezet a közlemény szerint nem kapott értesítést a magyarországi Legfőbb Ügyészségtől arról az "esetleges döntésről", amelyet a Mol elnök-vezérigazgatója elleni vizsgálat során hozott. Miután a horvát államügyészség a Hernádi Zsolt elleni büntetőeljárást nem adta át Magyarországnak, ezért az eljárás Horvátországban továbbra is folyik.

A horvát hatóság arra emlékeztet, hogy 2011 júniusában nemzetközi jogsegélykérelemmel fordult a magyar hatóságokhoz a Mol elnök-vezérigazgatójának ügyében, amelyet a "nemzeti érdek" védelmére, valamint "nemzetbiztonsági okokra" hivatkozva elutasított a Legfőbb Ügyészség. Tavaly decemberben az USKOK ismét kérelemmel fordult a magyar hatóságokhoz, de arra "semmilyen választ nem kapott".

Az USKOK közölte: a magyar hatóságoknak a vizsgálat esetleges befejezéséről szóló döntéséről napvilágot látott hírek nem befolyásolják a horvát hatóságok vizsgálatát. A horvát államügyészség csak a kérdésére kapott válasz után hozhat döntést - olvasható a szervezet honlapján.

A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn közölte, hogy bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Mol-INA-ügyben. "A beszerzett nagy mennyiségű adatot értékelve a Központi Nyomozó Főügyészség megállapította, hogy a Mol Nyrt. érdekkörében nem valósult meg a horvát ügyészség által felvetett bűncselekmény" - írta Keresztes Imre főügyész a közleményében.

A horvát államügyészség a 2011. júniusi jogsegélykérelmében a Mol Nyrt. igazgatósága elnökének gyanúsítottkénti kihallgatását kezdeményezte a magyar legfőbb ügyészségnél. Mivel az adataik szerint két ciprusi bejegyzésű gazdasági társaság 2009 júniusában - egy svájci bejegyzésű társasággal kötött tanácsadói szerződéseik útján - 10 millió euró vesztegetési pénzt fizetett Ivo Sanadernek, a Mol-INA vállalat irányításában meghatározó befolyás szerzése érdekében. A magyar ügyészség - arra hivatkozva, hogy az ország biztonságát veszélyeztetné - megtagadta ezt a kérelmet, ennek ellenére az ügyben nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen vesztegetés miatt.