Matolcsy: Személyes fenyegetést kaptunk a bankadó miatt

Vágólapra másolva!
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban arról ír, hogy a kormány a legerősebb oroszlánok bajszát húzogatta meg, de mint írja, a "bankkorszaknak vége".
Vágólapra másolva!

A leminősítések és a pénzpiaci támadások mögött az áll, hogy az új magyar kormány a bankadóval, a kötelező magánnyugdíjrendszer átalakításával és a végtörlesztéssel a legerősebb oroszlánok bajszát húzogatta meg kissé - írja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelenő rovatában. Matolcsy írásának nagyobb része azt elemzi, hogy "hogyan győzött a pénzvilág Amerikában", és ezt a XIX. század végétől egészen Barack Obama jelenlegi elnökig végigvezeti.

Matolcsy szerint a bankadó bevezetésekor személyes fenyegetéseket is kaptak: "Ha nem vonjátok vissza a bankadót, végetek." A miniszter úgy véli, hogy az velük a baj, hogy elválasztották a politikát a pénzvilágtól, erős felhatalmazásukat a pénzvilág újraszabályozására használják fel, ami ráadásul más országok számára is vonzó. Példaként említi, hogy már 14 uniós tagállamban van bankadó, bár elismeri, hogy messze a magyar mérték a legmagasabb.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a pénzvilág működésének újraszabályozásában Magyarországnak is, az Európai Uniónak, de még Amerikának is tovább kell mennie, különben beüt az újabb válság. "A bankkorszaknak azonban vége, a munka kora jött el: minél előbb elfogadja ezt a fordulatot a pénzvilág, annál jobban jár mindenki" - fogalmazott írásában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.