Magyar gáztárolót szeretne a Gazprom

Vágólapra másolva!
Nem adta fel az Gazprom azt a tervét, hogy magyarországi gáztárolóban szerezzen érdekeltséget. A Déli Áramlatot már decemberben elkezdik építeni - nyilatkozta a cég második embere, Alekszandr Medvegyev a Világgazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Az orosz Gazprom folyamatosan tárgyal magyar partnereivel a 2015-ben lejáró, hosszú távú gázimportszerződés meghosszabbításáról. Az ebben foglalandó árakat piaci adottságaink mellett alternatív tüzelő beszerzési lehetőségeink is befolyásolják - jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjújában Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezérigazgatója, egyben az anyacég Gazprom elnökhelyettese.

A cég árképzésében megmarad az olajtermékárak követése, és Medvegyev szerint az árnak a helyi piaci helyzetet is tükröznie kell. "Ez mindkét félnek előnyös. 2011-ben pozitívan reagáltunk a magyar partnereink kérésére" - fogalmazott az interjúban.

A Gazprom szeretne magyarországi gáztárolóban érdekeltséget szerezni. "A Mollal tervezett pusztaföldvári föld alatti tárolóról egy részletes megvalósíthatósági tanulmány után mondtunk le. Nem adtuk fel azonban azt az elképzelést, hogy Magyarországon ilyen kapacitással rendelkezzünk, és nyitottak vagyunk partnereink új javaslataira" - mondta.

A Gazprom már felvette a kapcsolatot az MVM-mel, amely április első felében a Déli Áramlat Magyarország Zrt. új tulajdonosa lesz, és átadta neki a gázvezeték végleges magyarországi nyomvonaltervét - számolt be róla Medvegyev, aki attól nem tart, hogy az észak-déli energiafolyosó kiépülésével, illetve nem hagyományos gázkincsünk kiaknázásával csökkenne Európa orosz gáz iránti igénye. "Nemrég megkaptunk egy nagyon fontos engedélyt Törökországban, és úgy döntöttünk, hogy már decembertől építjük a Déli Áramlatot, egy évvel korábban, mint eddig terveztük."