Pár száz magyar pénze is beragadt a csődbe jutott brókercégnél

Vágólapra másolva!
A WorldSpreads kereskedési rendszerében a piacinál nagyobb haszonnal kereskedhettek a befektetők, cserébe magasabb kockázatot vállaltak. A cég a múlt héten jelentette be, hogy könyvelési szabálytalanságok miatt csődbe ment. Az érintett magyar ügyfeleket a brit piaci felügyelet kártalaníthatja. 
Vágólapra másolva!

Magyar befektetők pénzét is befagyasztotta a WorldSpreads online kereskedési rendszer, miután kiderült, hogy egy könyvelési hiba miatt csődbe jutott.

A WorldSpreads szolgáltatásait itthon közvetítő cég az érintettek pontos számát nem tudta megmondani. "Függő ügynökként nem láttunk és nem látunk az ügyfelek számláiba, pontos információval nem tudok szolgálni" - tájékoztatta az [origo]-t Bence Balázs, a cég magyarországi függő ügynökének, a Trade&Win Kft.-nek az ügyvezetője. Hozzátette, az ügyben érintett magyar ügyfelek számát azért sem lehet meghatározni, mert a WorldSpreadsszel közvetlenül is lehetett üzletelni Magyarországról. Bence Balázs elmondta, hogy a Trade&Win csak függő ügynök volt, pénz nem folyt át a cégen, az ügyfelek közvetlenül a WorldSpreadsszel álltak kapcsolatban. (A Trade&Win a Portfolio.hu mögött álló cég, a Net Média tulajdonában van, a WorldSpreads szolgáltatásai a Portfolión keresztül voltak elérhetők.)

Az [origo]-t azonban egy a számokat ismerő forrás név nélkül úgy tájékoztatta, hogy néhány száz magyar áll szerződésben a Trade&Winen keresztül a WorldSpreadsszel, és jellemzően ezer eurós nagyságrendben vannak befektetéseik. Ezek alapján százmillió forint körül lehet az az összeg, ami beragadt a csődbe jutott cégben.

17 millió forintos limit

A brit piaci felügyelet, a Financial Services Authority ügyfelenként 50 ezer fontig (17,5 millió forint) kártalanítja a pórul járt befektetőket, így a magyarok többsége valószínűleg a pénzéhez jut . A kártérítés pontos időpontját ugyanakkor nem lehet megmondani, mert még folyik a WorldSpreadsnél a cég irányítását átvevő KPMG vizsgálata, amely várhatóan hetekig eltarthat. A befektetőknek szóló tájékoztatásában azonban már jelezte a KPMG, hogy nem minden befektetőnek tudják majd visszaadni a pénzét.

Ebből adódóan várhatóan több hét, inkább pár hónap múlva juthatnak pénzükhöz az érintettek. "Sikerült felvenni a kapcsolatot a KPMG-vel, és azt az információt kaptuk, hogy a jövő héten a brit cég oldalán be lehet jelenteni a kárigényeket" - fogalmazott az ügyvezető. A Trade &Win a tőle elvárható minden segítséget megad az ügyfelekenek, hogy kárigényüket érvényesíthessék - tette hozzá.

A Reuters hírügynökség a múlt héten adott hírt arról, hogy felfüggesztették a WorldSpreads Group Plc működését. A cég ügyfelekkel szemben fennálló tartozása közel 30 millió fontra (több mint 10 milliárd forint) rúg, de a cég csak 16,6 millió fonttal (5,8 milliárd forint) rendelkezik, azaz több mint 13 millió font (4,5 milliárd forint) hiányzik.

Zárt piac

A WorldSpreads úgynevezett spread kereskedelmet folytatott. Ennek az a jellemzője, hogy az eladási és vétel ár közötti különbséget a kereskedési platformot biztosító cég határozza meg, így az ügyfelek jellemzően nagyobb kockázattal, de nagyobb haszon reményében kereskedhetnek. A spread kereskedést nyújtó cég egy zárt piacot hoz létre, amely ugyan a valós piachoz kötve, de attól eltérő árakon mozog.

Az árfolyamok nagyon gyorsan változnak, az ügyfelek pedig lényegében fogadnak az árfolyamok emelkedésére vagy csökkenésére, úgy, hogy az eredetileg kockáztatott tőkéjük többszörösét is megnyerhetik, de akár el is veszíthetik egy ilyen fogadáson (ezt a tőkeáttétel teszi lehetővé).

Előfordul, hogy a spread kereskedő cégek nem fedezik a pozíciókat. "Ideális esetben a szolgáltató lefedez minden kockázatot, mindegy, melyik irányba mozdulnak el az árfolyamok, teljesíteni tudja az ügyfelek követeléseit. A spread kereskedőknél azonban előfordul, hogy nem kötelezik magukat arra, hogy mindent fedezzenek, ez pedig kockázatot jelent az ügyfelek számára" - mondta egy, a magyar piaci érintettség miatt név nélkül nyilatkozó befektetési szakember. Hozzátette, a spread kereskedelmet folytatók az elmúlt években terjedtek el a piacon, ezeknél a cégeknél a tőkeáttételnek köszönhetően jelentős nyereségre lehetett szert tenni. (A tőkeáttétel leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az adott befektetési termék 1-2 százalékos emelkedéséből adódó nyereséget meg lehet többszörözni.)

Csődbiztosok kezében a cég

A WorldSpreads felfüggesztése után az Egyesült Királyság bírósága Jane Moriartyt és Samantha Bewicket, a KPMG két szakemberét nevezte ki adminisztrátornak a társaság ügyeinek intézésére. Ők - csődbiztosként működve - elsősorban azzal foglalkoznak, hogy biztosítsák a cég vagyonát, és lehetőség szerint minden ügyfelet és hitelezőt ki tudjanak fizetni. A cég egy külön aloldalt is létrehozott a károsultak számára, ahol kiderül, hogy a könyvelési szabálytalanságok miatt kifejezetten arra számítanak, hogy az ügyfelek egy része nem jut teljes mértékben a pénzéhez.