Felülvizsgálja az előnytelen földszerződéseket az agrártárca

Vágólapra másolva!
A nemzeti parkokban lévő földek haszonbérleti szerződését felülvizsgálja az agrártárca, amely most adott bérbe huszonöt gazdának egy olyan földterületet, amelyet korábban egy cég hasznosított a piaci ár töredékéért.
Vágólapra másolva!

A vidékfejlesztési tárca valamennyi nemzeti park esetében felülvizsgálja a korábbi haszonbérleti szerződéseket, ha azok ellentétesek az állam érdekével, kezdeményezi a felbontásukat, és olyan helyi gazdálkodóknak juttatja a területeket pályázat alapján, akik vállalják az állattartást - jelentette be Budai Gyula kedden Egerben a Bükki Nemzeti Park központjában, ahol helyi gazdálkodók haszonbérleti szerződéseket írtak alá.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, ebbe a folyamatba illeszkedik, hogy a jövőben huszonöt helybeli pályázó gazdálkodhat a Bükki Nemzeti Park azon 2800 hektárnyi területén, amelyet korábban az olasz hátterű Mariano Kft. bérelt a piaci ár töredékéért. A haszonbérlő-váltást az egy éve az ügyben elindított vizsgálat tette lehetővé, amelynek nyomán a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletben semmisnek nyilvánította a Bükki Nemzeti Park és a Mariano Kft. között 1995-ben létrejött földbérleti szerződést.

Ünnepről beszél az államtitkár

Az agrártárca korábban közölte, a Mariano Kft. nagyon előnyös áron bérelte a területeket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságától, amelyek után több mint 800 millió forint támogatáshoz jutott. A társaság a terület egy részéért 100 forintot fizetett hektáronként, a nagyobbik részét pedig térítés nélkül használta. Emellett a cég a természetvédelmi kötelezettségeinek sem tett eleget.

A Mariano Kft. által hasznosított, 44 birtokra osztott területet most 25 helybeli gazda között osztották szét. Őket 41 pályázó közül választották ki - mondta Budai. Az államtitkár ünnepnek nevezte a szerződések aláírásának napját, mert "a rendszerváltás óta nem történt olyan Magyarországon, hogy külfölditől vett volna vissza földet a magyar állam".

2019-ig adták bérbe a földeket

Szabó Csaba, az állami földekért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy a bérleti szerződések aláírása után egy évvel már állatokkal népesül be a terület. Az állattenyésztés fejlesztését, a földek ilyen irányú hasznosítását szolgálja a Nemzeti Földalapról szóló törvény is, amelynek értelmében minden állami földterület, a többi között a Honvédség, a MÁV, vagy a vízügy által kezelt területek is a Nemzeti Földalaphoz kerülnek. Mindezek hasznosítását a helyben gazdálkodókra kívánják bízni - mondta Szabó Csaba.

A gazdálkodóknak maradéktalanul be kell tartaniuk a természetvédelmi előírásokat, és lakhelyük, illetve székhelyük nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb. Sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek 1200 hektárnál nagyobb területet. A szerződések 2019-ig szólnak annak érdekében, hogy a bérletek az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokkal (AKG) összhangban legyenek.