Felkutatják az illegális autójavítókat

Vágólapra másolva!
Felkutatásukkal, ellenőrzéssel és bírságolással terelnék az illegális autójavítókat a fehérgazdaság felé. Az egyik szakmai szervezet szerint 4 ezer új munkahelyet hoznának létre, ha szabályosan működnének a műhelyek.
Vágólapra másolva!

Az állam olyan vállalkozási és jogszabályi környezetet alakít ki, amely korlátot állít az illegális autójavítóknak - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségével (GÉMOSZ) aláírt megállapodás alkalmával.

Az utóbbi években a márkakereskedők 60 százaléka, a legális autójavítóknak pedig több mint fele szűnt meg - mondta Gablini Gábor, a szervezet elnöke a rendezvényen. Szerinte ha a megállapodás alapján a legális szféra bővül, akkor a GÉMOSZ tagjai 4 év alatt 4 ezer új munkavállalót alkalmaznak.

Gablini korábban azt mondta, nem jött be, hogy a javítás áfájának felét vissza lehet igényelni, továbbra is rengeteg az illegális szerviz.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az állam ellenőrzéssel és bírságolással tereli a legális szféra felé az illegális autójavítókat. Felkutatásukban számít az önkormányzatokra, és bevonja a társhatóságokat, az adóhatóságot és a fogyasztóvédelmet is.