Nyolcszor annyiba kerül a telefonálás Hollandiában, mint Litvániában

Vágólapra másolva!
Közel nyolcszoros a különbség az uniós államokban a mobiltelefonálás percdíjai között. Magyarországon hat centbe kerül egy perc, az uniós átlag kilenc cent.
Vágólapra másolva!

A nyolcszorost megközelítő különbség is tapasztalható a mobilszolgáltatók átlagos percdíjai között az Európai Unió tagállamaiban - ismertette kedden egy friss felmérés eredményét az Európai Bizottság.

A mobiltelefonálás Litvániában a legolcsóbb, ott átlagosan 1,9 centet kell fizetni egypercnyi beszélgetésért, míg Hollandiában a legmagasabbak a percdíjak, ahol átlagosan 14,7 centbe, a litván ár 7,74-szeresébe kerül átlagosan egyetlen percnyi mobiltelefonálás.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha Európa azt akarja, hogy egyes részei kapcsolatban álljanak egymással, akkor a piac további egységesítésére van szükség, mert a számok azt bizonyítják, hogy a 28 részre osztott piac nem szolgálja úgy a fogyasztók érdekeit, mint egy valódi egységes piac.

Brüsszel szerint a csaknem nyolcszoros árkülönbségek nem magyarázhatók sem minőségi eltérésekkel, sem a szolgáltatás országonként eltérő költségeivel, sem a tagállamok vásárlóerejében tetten érhető különbségekkel.

A felmérésből az is kiderül, hogy a mobil percdíjak uniós átlaga 9,1 eurócent, Magyarországon pedig ennek kevesebb mint kétharmadába, 6 centbe kerül átlagosan egy perc telefonálás.
A mobiltarifák terén tapasztalható óriási különbségeket a bizottság közleménye azzal állítja szembe, hogy 1 liter tej például sehol sem kerül többe vagy kevesebbe 69 vagy 99 centnél, a különbség csak 43 százalékos.