Csányi segít Orbánnak az E.ON kifizetésében

Vágólapra másolva!
Az állami tulajdonú MVM-nek százmilliárd forintos hitelt szervezett az OTP, részben a hitelből fizetnek az E.ON gázcégeiért.
Vágólapra másolva!

Az MVM százmilliárdos, az OTP által szervezett hitelt tervez felvenni a napokban – írja a Népszabadság. Az MVM pénteki közgyűlésén ehhez kéri a tulajdonosok – több mint 99 százalékban a magyar állam – hozzájárulását. A hitel egy részét az OTP adja, a többit más hitelintézetek.

A 260 milliárd forintos vételárat az E.ON Földgáz Trade Földgázkereskedőért és az E.ON Földgáz Storage Földgáztározóért szeptember 30-ig kell kifizetnie az MVM-nek.

Az MVM 52 milliárdot fizet saját forrásból, a magyar állam 71 milliárd forintot ad. Az MVM a héten írt alá egy 90 milliárdos együttműködési megállapodást a Bank of China-val, amelyből a Népszabadság szerint körülbelül 40 milliárdot fizetne az E.ON-nak. További 40 milliárdot egy korábbi, nemzetközi kereskedelmi bankok által nyújtott hitelkeretből fedeznének.

A Magyar Villamos Művek március végén jelentette be, hogy megvásárolta az E.ON több magyarországi érdekeltségét. A tranzakcióhoz augusztusban adott engedélyt a Gazdasági Versenyhivatal.

Az MVM és az OTP nem kívánta kommentálni a Népszabadság értesülését.