Már nem kell a kormánynak a 3 százalékos hiánycélra figyelnie

Vágólapra másolva!
Az NGM helyettes államtitkára arra célzott, hogy a kormánynak már nem kell foglalkoznia a hiány tartásával, eközben Varga Mihály azt mondta, hogy 2014-ben is alacsonyabb lesz a hiány 3 százaléknál. 
Vágólapra másolva!

A tartós gazdasági növekedés alapja a befektetői bizalom visszaszerzése, ennek most jött el az ideje, miután már nem kell a kormánynak a 3 százalékos hiánycélra figyelnie - mondta Kisgergely Kornél, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára egy siófoki konferencián.

Kisgergely szerint a kormány cselekvését a hiány betartása befolyásolta, ezért folyamatosan új eszközökhöz kellett nyúlnia, de miután a hiánycél ma már új eszközök nélkül is tartható, a gazdaságpolitika stabilizálódik, és a befektetők szemszögéből kiszámíthatóvá válik.

A nemzetgazdasági miniszter közben az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy az NGM a jövő évi költségvetés tervezésekor 2,9 százalékos hiánnyal és 2,4 százalékos inflációval számol. Varga szerint a reklámadó bevételeivel nem számolnak, mert a 3 százalék alatti hiánycél e nélkül is tartható.

Varga Mihály szerint olyan költségvetést kell tervezni, amely biztosítja, hogy Magyarország nem kerül vissza a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá. Idén már nem lesz további önkormányzati adósságátvállalás, azt pedig hogy jövőre lesz-e, még vizsgálják.

A rezsicsökkentés miatt a társasági adóból és áfából kevesebb bevétel folyhat be a költségvetésbe, de ez 20-25 milliárd forintnál nem lehet több Varga szerint. Az is kiderült, hogy tavaly 1,7 milliárd eurót utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok.