Demjánék szerint egy pályázóra írhatták ki a TakarékBank tendert

Vágólapra másolva!
Érvénytelennek tekintik az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség tagszervezetei a TakarékBankban lévő állami részesedések értékesítésére kiírt pályázatot, és ha a kiírók nem vonják vissza, akkor magyar és akár európai uniós fórumokhoz fordulnak jogorvoslatért.
Vágólapra másolva!

Az OTSZ közgyűlése szerint a kiírás arra enged következtetni, mintha az egyébként nyilvános pályázatot kizárólag egy ajánlattevőre írták volna ki.

A kormány tavaly decemberben rendelkezett arról, hogy amikor a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., és a Magyar Posta Zrt. értékesíti a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-ben (TakarékBank) lévő részesedését, akkor takarékok előnyben részesülnek. Ezzel szemben a közgyűlés szerint a tőkekövetelményeket úgy határozták meg, hogy azzal a takarékok önálló vagy együttes részvételét kizárták. Az OTSZ sem tud közvetetten vételi ajánlatot tenni, mert a TakarékBank alapszabálya ezt ellehetetleníti.

A közgyűlés ezért felhatalmazta az OTSZ vezetését, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a szövetkezeti hitelintézetek visszavásárolhassák a takarékbanki többségi tulajdon és irányítási jog visszaszerzéséhez szükséges részvénymennyiséget

A TakarékBankban a magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon és a Magyar Postán keresztül ideiglenesen szerzett többségi tulajdont, azzal a céllal, hogy a tulajdonosi pozíciót a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54 százalék, a Magyar Postáé 19,31 százalék.

A Demján Sándor vezette OTSZ és a Bólyi takarék gazdasági igazgatója beperelte az államot és az összes érintett állami céget, mert álláspontjuk szerint az átvétel egy olyan törvény alapján folyik, amely egyértelműen a vagyon állami kisajátítását célozza, mindenféle garancia vagy ellentételezés nélkül.

Az Országgyűlés június 27-én fogadta el ezt a vitatott, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényt, amely szerint a feljavított és megerősített szektorban a megszerzett állami tulajdont értékesítik. Ennek megfelelően az 54 százalékos állami részesedést 2014. január 3-án nyilvános nemzetközi pályázaton meghirdették, a pályázat beadási határideje február 6.

Az áprilisra halasztott perben a felperesek azzal érvelnek, hogy ennyi idő alatt még átvilágítani sem lehetett a takarékokat, nem hogy feljavítani, vagyis a manővernek nem ez a valós célja.