Kirúgta Pintér Attilát az MLSZ

Pintér Attila edzés előkészület Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS Közéleti személyiség foglalkozása MOZOG mutat ÖLTÖZÉK sportmez sportoló SZEMÉLY szövetségi kapitány TÁRGY Telki, 2014. szeptember 2.
Pintér Attila, az Észak-Írország elleni Európa-bajnoki selejtez
Telki, 2014. szeptember 2. Pintér Attila, az Észak-Írország elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzésre készülő magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (b2) magyaráz a csapat edzésén Telkiben 2014. szeptember 2-án. Az északírek elleni találkozó szeptember 7-én este 18 órakor kezdődik Budapesten, a Groupama Arénában. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Távozik a magyar fociválogatott szövetségi kapitányi posztjáról Pintér Attila. Zaklatott kilenc hónap után kell mennie, utódjáról egyelőre nincs végleges döntés, ideiglenesen Dárdai Pált bízták meg a feladattal.

Menesztette Pintér Attilát az MLSZ a magyar futballválogatott szövetségi kapitányi posztjáról – derült ki a szövetség csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján. Pintér utódjáról végleges döntés nincs, a következő három meccsre Dárdai Pált bízták meg a válogatott felkészítésével.

Pintér Attila kevesebb mint egy évig, öt mérkőzésen irányította a válogatottat, Feladata az lett volna, hogy vezesse ki a csapatot 1986 óta első világversenyére, kihasználva a lehetőséget, hogy a 2016-os Európa-bajnokságon már 24 válogatott vehet részt az eddigi 16-tal szemben.

Csányi: Szomorú döntés

"A magyar labdarúgó-válogatott körül kialakult helyzetben az MLSZ-nek állást kell foglalnia. Az állásfoglalás szerint Pintérnek távoznia kell a csapat éléről. Természetesen, ha valaki nyolc hónap után távozik, akkor még nagyobb a felelősségük azoknak, akik kinevezték" – vágott bele meredeken sajtótájékoztatójába Csányi Sándor.

Csányi azt mondta, kinevezésekor azok az érvek szóltak Pintér mellett, hogy sikeres volt a játékos-pályafutása, sikeres volt klubedzőként (két bajnoki cím, két kupagyőzelem), ismeri a magyar játékosállományt, és Egervárihoz képest eltérő stílusú edző.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csányi Sándor amellett, hogy "tiszta szívvel" megköszönte a munkát Pintérnek, azt is mondta, "meg kellett hozni ezt a szomorú döntést". Pintér munkáját értékelve azt mondta, a kapitány felkészültnek bizonyult, "szívét-lelkét beletette" a munkába, de voltak vele kommunikációs problémák.

Felkészültnek bizonyult

Az MLSZ elnöke hozzátette, benne is felmerült az északírek elleni meccs után, hogy ha voltak összetartások, hogyan kerülhet a kezdőcsapatba egy teljesen új arc. Az összetartásokról ugyanakkor megjegyezte, sajnálatos, hogy nem mindenki tudott rájuk elmenni.

Dárdai Pál családi okok miatt vállalta csak három mérkőzésre a felkérést. (Dárdai a Hertha BSC utánpótlásában dolgozik edzőként.) Az utána következő kapitányról Csányi azt mondta, nem akarja megint azt mondani, hogy külföldi edzőt szeretnének, nehogy megint ellentmondásba keveredjen önmagával. Annyi kiderült, hogy Bölöni László biztosan nem lesz kapitány.

De hogy jutott idáig a Pintér-sztori?

Az MLSZ Egervári Sándor lemondása után külföldi edzőt ígért, ám tavaly december végén végül Pintér Attilát nevezték ki a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányává. Annak ellenére, hogy a Győrrel és a Ferencvárossal is magyar bajnoki címet nyert, Pintért szkeptikusan fogadta a média és a szurkolók is, szinte az első perctől kezdve érezni lehetett, hogy csak akkor tudja maga mellé állítani az embereket, ha sikeres lesz a csapattal.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csányi Sándor MLSZ-elnök azzal indokolta a kinevezést, hogy egy külföldi edzőnek idő kellett volna, amíg képes jó eredményeket elérni, ráadásul Pintér egy külföldi keresetének a negyven százalékával beéri.

Összetartások a B válogatottal

Az új kapitány legnagyobb újítása az volt, hogy – amíg a klubok engedték – összetartásokat szervezett a (liga)válogatott számára. Ennek már csak azért sem látszott sok értelme, mert akik az NB I-ből ráértek, azok nagy többsége később nem szerepelt Pintér kezdőjében, a finnek ellen például csak öten.

Úgy tűnt, a kapitány tehetségkutatót csinál a válogatottból. Összesen 63 játékost tesztelt a keretben pár hónap alatt, ezt a számot még a módszer hazai meghonosítója, Lothar Matthäus is megirigyelte volna. (Később talán így fordulhatott elő, hogy az északírek elleni nyitó Eb-selejtezőn az újpesti Balogh Balázs rögtön a kezdőbe került, pedig előtte egy percig sem volt pályán a Pintér-csapatban.)

Összekeverte a Pölöskei testvéreket

Egy alkalommal majdnem lehetőséget kapott a pécsi Pölöskey Péter is, az MLSZ közleménye szerint a támadó szerepelt is a legfrissebb keretben, ám később kiderült, hogy Pintér Attila összekeverte Pölöskei Gábor fiait. Péter hiába készült, valójában nem neki, hanem a nála egyébként tehetségesebb, MTK-s Zsoltnak szólt a meghívó.

Meglepő volt, hogy Pintér nem utazott ki a nizzai Eb-selejtező-sorsolásra, arra hivatkozva, hogy helyette inkább a Haladás–Ferencváros Ligakupa-meccset elemzi itthon, pedig egy ilyen esemény már csak a sportdiplomáciai kapcsolatok építése szempontjából is jelentős. Igaz, Pintérnek nem lett volna könnyű dolga, hiszen nem beszél egyetlen idegen nyelvet sem.

Magabiztos, de...

Aztán eljött a várva várt márciusi nyitómeccs, Győrben a finnek ellen vezetett a csapat, aztán 2-1-re kikapott – közepesnél gyengébb játékkal. Győrben Pintérnek akár saját szobra is lehetne, hiszen bajnoki címre vezetette az ETO-t, az ottani szurkolók azonban tudósítónknak nem nem sok jót mondtak róla. Kiskirálynak érzi magát a válogatottnál, nagyon szerencsés, magabiztos, de buta és bunkó ember - ezt mondták a helyiek a sikeredzőjükről.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A szakember addig is nagyon alacsony népszerűsége ezek után tovább esett – egyrészt az első meccsén elszenvedett vereség, másrészt a nyilatkozatai miatt. A finnek elleni 1-2 után például nekiesett annak az újságírónak, aki arról kérdezte, hogy mit mond a játékosoknak az öltözőben egy ilyen vereség után. "Már megint a negatívumok. Csak az érdekes, hogy az ember hogy büntet, és hogy szúrja le a játékosait" – háborgott, majd amikor egy mosolyt látott a sajtótájékoztató résztvevőinek arcán, odavetette: "Lehet mosolyogni!"

Nem toporzékolt az U9-es meccsen

Májusban elterjedt, hogy Pintér Attila állítólag a pályára berohanva, alpári stílusban szidta a játékvezetőt egy U9-es focitornán, ahol a fia is játszott. A kapitány cáfolt és elnézést kért, az MLSZ meg mosta kezeit, mivel Fradi-meccsen történt az eset, és ezzel az ügy le is zárult.

Pintér többször is hajmeresztő nyilatkozatokkal borzolta a kedélyeket, például amikor ezt mondta a VS.hu-nak: "Több magyar bajnoki sokkal látványosabb, sokkal jobb, sokkal nagyobb iramú, mint egy olasz vagy spanyol meccs. Tudom, hogy ezért sokan le fognak hülyézni, de én ezt elviselem."

Az MLSZ-nek erre is volt ötlete: "Pintér Attila szerintem jól nyilatkozik, mert őszinte, de a stílusán majd kommunikációs tréninggel segítünk" – nyilatkozta Csányi Sándor. Kiderült, hogy a volt kormányszóvivő, Batiz András kommunikációs cégét bízták meg a feladattal.

Lett hatása a kommunikációs tréningnek

A legnehezebb helyzetben, az északírek elleni vereség után figyeltük, hogy látunk-e változást. A kapitány korábban biztosan ugrott volna a "hallotta, hogy a mérkőzés során mit kiabáltak a szurkolók?" kérdésre – ami a kétszer is felharsanó "Pintér, takarodj!" rigmusra vonatkozott –, de higgadtan csak annyit mondott: "Nekem a játékkal kell foglalkoznom, nem pedig azzal, hogy mi történik a nézőtéren. Én eddig is a játékra koncentráltam, és ez most is így volt."

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A finn meccs után jött egy május 22-től szeptember 7-ig tartó veretlen sorozat: 2-2-es döntetlen a dánokkal Debrecenben, 1-0-s siker az albánok ellen, majd 3-0-s diadal a kazahok ellen. Igaz, az albánok ellen nem Pintér ült a kispadon, utána megműtötték nyombélfekéllyel.

Közben rendre a tolódás fontosságára hívta fel a figyelmet, az összetartásokról viszont egyre kevesebbet lehetett hallani, szép lassan az egyetlen újítás is a feledés homályába veszett, nyilván a klubok ellenállása miatt.

Nehéz találkozó

Aztán jött az igazi tűzkeresztség, az északírek elleni Eb-selejtező. A csapat taktikája elhibázott volt, a hollandoktól rosszul ellesett 3-4-3 teljesen megzavarta a belső védőket, így a – pláne idegenben – általában csak védekező északírek is két gólt tudtak lőni nekünk. A kapitány ahelyett, hogy önkritikus lett volna, balszerencsének nevezte Lipták Zoltán lábgörcsét, akit már nem tudott lecserélni az utolsó tíz percben.

A vereség után ugyanarra hivatkozott, mint előtte. Akkor azt mondta, nagyon nehéz találkozóra számít, hiszen "az északírek keretében hét Premier League-futballista van, ráadásul ez a válogatott a világbajnokság előtt megnehezítette a vb-n egyaránt nyolcaddöntőbe jutott chileiek és uruguayiak dolgát is, előbbitől 2-0-ra, utóbbitól pedig csak 1-0-ra kapott ki".

Husztit és Szalait sem tudta meggyőzni

Egervári Sándor időszakához képest előrelépést jelentett volna, ha sikerül visszaédesgetnie Huszti Szabolcsot és Szalai Ádámot. Nem sikerült, sőt utóbbi ki is jelentette, hogy nem akar válogatott lenni, amíg Pintér ül a kispadon. A kapitány ezt annyival elintézte, hogy ő nem is hívta Szalait, majd még hozzátette, a kerettagok behívásánál fontos szempont, hogy "az emberi minőségüknek megfelelőnek kell lennie, akár a játéktudás rovására is".

Volt még egy összecsapása Thomas Doll Fradi-edzővel is, aki azt sérelmezte, hogy Gera Zoltánt úgy kérte ki Pintér a klubtól, hogy nem egyeztetett a német szakvezetővel. Gera a válogatottmeccsen sérülés miatt nem játszhatott. "Nem tudom elfogadni, hogy valaki belenyúl a klubba, kiveszi a játékost a csapatból. Odaadhattuk volna a jegyzeteket, hogy milyen állapotban van, nem értem, ez miért nem történt meg. Tulajdonképpen elvették a csapatból, ilyen sehol sincs a világon” – mondta Doll. Az MLSZ reakciója levette Pintér válláról a felelősséget: "A magyar válogatott egészségügyi stábja szerint vélhetően kommunikációs zavarok vezethettek Thomas Doll hétvégi nyilatkozatához."

Az északírek elleni vereség után aztán nagyon mélyre került Pintér népszerűsége, az Origo olvasói például óriási fölénnyel őt választották meg az 1986 utáni legrosszabb focikapitánynak, a múlt héten pedig felmerült, hogy, noha egy tétmeccsen van csak túl, a napjai meg vannak számlálva a válogatott élén.