Veszteséget termelt a nyár a strandokon

Vágólapra másolva!
A tavalyi nyár után mindenki bízott benne, hogy ennél csak jobb jöhet. Tévedtünk, a strandok, aquaparkok és idényfürdők még a 2004-esnél is lanyhább forgalomról számolnak be, meghosszabbított nyitvatartásukkal már csak a szeptemberi utószezonban reménykedhetnek. A strandok csak Budapesten 200 millió forintnyi bevételtől estek el; miközben a fedett fürdők forgalma 10 százalékkal bővült. Az [origo] utánajárt, hogyan is festett az idei nyár a vízpartokon szerte az országban.
Vágólapra másolva!

A fővárosi strandszezon forgalmának zömét a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. bonyolította. A tíz állandó - vagyis fedett - fürdő mellett öt nagy idényfürdő tartozik a társaság kötelékébe. A Csepeli, a Palatinus, a Paskál és a Pünkösdfürdő mellett a Római strandfürdő látogatottsága is az időjárás függvényében alakul.

A 2003-as szezon kiemelkedően sikeres volt, főleg utólag tűnik annak, az azóta eltelt két nyárral összehasonlítva. Két évvel ezelőtt az öt nagy budapesti strandon hozzávetőleg félmillió ember fordult meg a májustól augusztus végéig terjedő időszakban. Ezzel szemben tavaly pontosan 343 ezer látogató járult a strandok pénztáraihoz, idén pedig ennél is kevesebb, mindössze 325 ezer fürdőző váltott jegyet Budapest nagy strandjain.

A gyengébb forgalom már tavaly is veszteségeket okozott, idén pedig hozzávetőleg 200 millió forintos bevételkiesést realizálhattak a csapnivaló időjárás következtében. A csekély eredmény magyarázata az, hogy a négyhónapos időtartam alatt mindössze 10 valódi nyári nap csábította az embereket a vízpartra. Az ilyen szempontból jobbnak ígérkező szeptemberben a hónap végéig meghosszabbították a Dagály fedetlen medencéinek nyitvatartását.

A hűvös napok ezzel párhuzamosan jótékony hatást gyakoroltak az állandó fürdők forgalmára.

Számokban kifejezve, az állandó fürdőkbe körülbelül havi 11-12 ezerrel érkezett több vendég, mint a korábbi években. A fedett fürdők forgalmának, kihasználtságának felfuttatása jelentheti az idényfürdőkben elkönyvelt veszteségek mérséklésének útját. A Széchenyi fürdő például idén májustól már este hat óra után is várja vendégeit, ehhez hasonlóan a többi állandó fürdőben is tervezik a kieső idők hasznosítását. Így például, a vállalatnál szeretnék a Rudas Gyógyfürdőt pénteken és szombaton éjszaka is nyitva tartani. Ezen kívül az egyéb szolgáltatások palettáját is szélesítenék.

Derűre ború az aquaparkokban

Az elmúlt években gombamód szaporodó úgynevezett aquaparkok forgalmára is rányomta bélyegét a borús idő. Természetesen itt is érvényesül a zárt és fedett létesítmények közötti különbség.

A mogyoródi Aquaréna szintén igen gyenge idényt tudhat maga mögött - mondja Varga Judit, ügyvezető. A rossz idő miatt szezon közben 10 napot zárva kellett tartani; az ilyen napokon kevesebb, mint 100 látogatóra lehet számítani, ezért nem érdemes kinyitni. Körülbelül kéthétnyi időtartam mondható jó forgalmúnak, ebben a július végi kánikula és a Forma1 lényeges szerepet játszott. Idén összességében mintegy 120 ezer vendéget fogadtak, a tavalyi gyenge szezonnál is tízezrekkel kevesebbet. A magántulajdonú létesítmény ezért egyértelműen veszteségesen zárta az idei nyarat. Ezek csökkentésére további csúszda- és uszodafejlesztéseket terveznek, és gondolkodnak szabadtéri medencéik befedésén is. Továbbá szeptemberben - jó idő esetén - hétvégenként még kinyitják kapuikat.

Forrás: [origo]
Lejtőn a nyitott élményparkok

A zalaegerszegi Aquacity nem rendelkezik fedett medencékkel, de ha marad a nyári időjárásra már két esztendeje jellemző tendencia, valószínűleg változtatnak ezen. A jónak mondható 2003-as szezonhoz képest ugyanis idén mintegy hatvan százalékkal (!) kevesebb lubickolni vágyót fogadtak. A veszteségeket csökkentheti, ha a kempinggel és termálfürdővel is ellátott aquapark tovább színesíti programkínálatát, turisztikai palettáját. Ennek jegyében esetleg szállodafejlesztésbe fognak, illetve bővítik a sport és rekreációs jellegű lehetőségeket - tudtuk meg Kiss László fürdővezetőtől.