Virágzik a magyar fogturizmus

2005.09.07. 7:25

Az [origo] -nak a Dental Travel Hungary vezetője elmondta, elsősorban a helyi mércével mért középosztálybeliek - köztük sok értelmiségi -, illetve az alacsonyabb jövedelműek veszik igénybe szolgáltatásukat. Túlnyomórészt a középkorúak és az idősebb korosztály érkezik hozzánk, akinek már komolyabb fogászati kezelésekre van szükségük, de akadnak fiatalabbak is, sőt volt már, amikor egész kezelendő család érkezett.

A slágerkezelések az implantátumok beültetése, a többszörös korona és híd, valamint a héjkerámia és a fogfehérítés. Gyakori még a teljes protézisre szoruló és az amalgán töméseit egyszerre kicseréltető beteg is.

A folyamat a következő: a jelentkezőkkel általában sok részletre kiterjedő e-mailezést vagy telefonos tájékoztatást folytatnak, hiszen számos kérdés merül fel mind a kezeléssel, mind az ellátással kapcsolatban. Ha lehet, előre kérnek egy panorámaröntgent a pácienstől, így előre megismerhetőek a kezelésre váró problémák.

A külföldi páciens vasárnap este megérkezik, másnap reggel kezdetét is veszi a kezelés. Stumpf-Bíró Balázs hangsúlyozta, mennyire fontos a személyre szóló törődés minden beteggel. Ezért minden alkalommal elkísérik a pácienst az orvoshoz, az egész itt-tartózkodása alatt folyamatosan a rendelkezésére állnak. Sőt, a szintén az általa irányított Privateguide.hu - budapesti idegenvezetési és személyes programkísérői - szolgáltatásai is járnak a külföldi páciensnek, hogy biztosan jól érezze magát.

A betegnek egy hetet - maximum 10 napot - kell eltöltenie hazánkban, az implantátumok esetén szükség van a kezelés befejezéséhez még egy látogatásra, nagyjából fél évvel később. Ha bármilyen probléma adódna a fogorvosi szolgáltatással, a cég többéves garanciát nyújtva ezt orvosolja. Összességében a hét nap alatt - Budapesten vagy Győrben - lezajló intenzív kezelések nem vesznek igénybe többet 10 óránál. A többi idő megmarad egyéb, kellemesebb tevékenységekre.

Milyen a külföldi páciens?

Dr. Kuncsik Attila fogszakorvost arról kérdeztük, mások-e a külföldi páciensek, mint mi, magyarok. Fogorvosi szempontból nincs jelentős különbség - tudtuk meg a doktortól, aki évek óta kezel távolról ide vándorló "fogturistákat", akik nemcsak a szervező cégek által, hanem saját, háromnyelvű weboldalán keresztül is megkeresik. Szerinte nem mondható, hogy igényesebbek, hisztisebbek vagy problémásabbak volnának. Aki egy elégedett korábbi beteg ajánlására jelentkezik nála, ott a kellő bizalom már eleve megvan. A többség megelégedett a szolgáltatásaival, de persze az átlagosnál nehezebben kezelhető beteg is akad - akárcsak honfitársaink között.

Ha belegondolunk, a fogorvosválasztás bizalmi kérdés is, és átrepülve Európán, egy teljesen idegen országban nagyra nyitni a szánkat egy vadidegennek nem is lehet olyan egyszerű - bármennyire vonzó is az alacsony ár.

A doktor szerint a szimpátia megalapozása elengedhetetlen, mégpedig megfelelő tájékoztatással, választási lehetőségek felkínálásával és elegendő időt hagyva a betegnek ezek végiggondolására. A külföldi pácienst néha bizony meg kell nyugtatni, hogy a magyar orvosok is ugyanazokkal az anyagokkal dolgoznak, ugyanolyan modern eljárásokat alkalmaznak, mint nyugati kollégáik. Csak éppen harmad- vagy akár negyedáron. Érkeztek már hozzá nemcsak brit és ír, de spanyol, holland, skandináv betegek is, sőt volt, aki Kanadából vagy az USA-ból jön, és inkább átszeli az óceánt a magyarországi ellátás érdekében.

Megkérdeztük azt is, nem túl intenzív-e a páciens számára az ilyen fogászat, az, hogy rövid idő alatt viszonylag nagyszámú kezelést kell - fogorvosról lévén szó - elszenvedni. Kuncsik Attila elmondta, hogy a vasárnap este érkező vendég rögtön másnap átesik a kezelések jelentős részén, majd általában pihenőnap következik. A páciensnek általában nem is kell a hét minden napján megjelennie a rendelőben, hanem elég a hétfői után még két alkalom. A szakorvos példaként említette azt a brit hölgyet, aki a múlt héten járt nála. Neki 13 fogát kellett betömni, emellett négy korona került a szájába öt nap leforgása alatt. 

Nagyra nyitni!

Dr. Vágó Péter, a Fog- és Szájbetegségek Országos Intézetének igazgatója, egyben a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke kérdésünkre elmondta, a fogturizmus a nyugati határszélen valóban évtizedes múlttal bír. A Németországból, Ausztriából érkező betegek olyan számban zarándokoltak hozzánk, hogy a Fogorvosi Tagozatot rendszeresen keresték meg ezen országok hasonló szervezetei, főként - valós vagy valótlan - minőségi kifogásokra hivatkozva. Köztudomású, hogy az osztrák fogorvosok előszeretettel kritizálják a magyar kollégákat, hogy megtartsák betegeiket, német területen pedig - az "ellenkampány" jegyében - még a témát feldolgozó filmet is sugároztak, amely elrettentő példákat mutatott be.

Az üzlet mégis megy. Sőt, kiterjedt, hiszen a potenciális pacientúra ma Európa-szerte megtalálható, a már ismert, nyomós ok miatt: a magyar fogászati árak - az uniós csatlakozás után még mindig - lényegesen olcsóbbak. Vágó Péter szerint azonban problémák is adódhatnak mind a betegek ideutaztatásánál, mind maguknál a kezeléseknél. Ugyanis már nyolc évvel ezelőtt is érkezett jelzés a brit szakmai szervezettől, amiért egyes cégek etikátlan hirdetésekkel próbálták a szigetországbelieket a magyar fogorvosi székbe csábítani.

Forrás: [origo]
Jobb a megelőzés

Másrészt az igazgató szerint a gyorsan lezajló kezelések sem kockázatmentesek, hiszen mondjuk egy gyökértöméshez alapesetben egy betegnek hetekig, többször vissza kell járnia a fogorvoshoz, míg biztonságosan kivitelezhető.

A szakmai szervezet ezért - amellett, hogy alapvetően nem ellenzi a kialakult fogturizmust - szeretné ezt rendezettebb formába önteni annak érdekében, hogy a magyar fogászat és fogorvosok presztízse, nemzetközi megítélése ne sérüljön. Dr. Vágó Péter elmondta, célszerű volna e tevékenységet két részre bontani: az ideutaztatás és a kísérő szolgáltatások tartozzanak a professzionálisan ezzel foglalkozó utazási irodákhoz, nagy idegenforgalmi láncokhoz, míg a fogorvosok csak a szakmai munkájukkal törődjenek, ne szervezkedjenek vagy hirdessenek maguk.

Annak érdekében pedig, hogy a megfelelő, szakszerű ellátást biztosítani tudják a külföldi betegeknek, jelenleg folynak az előkészületei egy olyan szervezet megalakításának, amely a belépőkön keresztül egy előírt minőségi szintet garantálna. A szerveződés önkéntes lesz, szabadon csatlakozhat mindenki, aki fogturizmussal szeretne foglalkozni és elfogadja a minőségre vonatkozó előírásokat.

Több általunk megkérdezett szakembertől is ugyanazt a választ kaptuk arra a kérdésre, meddig érdemes belevágni a jelenleg virágzó üzletbe, vagyis meddig lehetnek a mi fogászaink ennyivel olcsóbbak: az árak 8-10 év alatt várhatóan kiegyenlítődnek. Magyarul előbb-utóbb az itthoni ellátások hozzádrágulnak a nyugat-európai országokban nyújtott fogászati kezelések árszintjéhez. De addig még nagyon sok angol, brit, svájci és amerikai ül bele a magyar fogorvosok székébe.

GZs

Előző
  • 1
  • 2
Következő