Gazdag gazdi a kutyájára is sokat költ

2005.11.18. 11:35

A kutyatartáshoz nélkülözhetetlennek tekinthetjük a nyakörveket és a pórázokat. E termékek a Fressnapfban egy több méteres falat töltenek be, a szivárvány minden színében pompázva, 3-10 000 forintig terjedő ársávban. Persze ezek egy része már sokkal inkább a gazdi számára, divat-szempontjából fontosak - mondta el Rácz Éva, sokan gyakrabban cserélik le egy tetszetősebb színre, vagy más anyagú változatra a nyakörvet és a pórázt, mint arra praktikusan szükség volna. Így az ebre az épp aktuális szezonnak és kutyadivatnak megfelelő póráz adható fel, de végül is szempont lehet a gazdi ruházatával való harmonizálás is.

Egy laikus számára kevésbé tűnik elengedhetetlen kelléknek a kutyaruhák némelyike, merthogy ezekre is költenek/költhetnek a gazdik. A kutyaöltözékek - amelyek ugyanúgy sorakoznak apró vállfákon, mint egy szokásos butikban - 3000 forintnál kezdődnek, de találhatunk 9000 forintos darabot is. Télen, főként rövid szőrű kutyáknál persze fontos, hogy ne fázzanak, de mégis vicces látvány, ahogy a kutyák - helyesebben a gazdik őrájuk - próbálgatják a különféle mintákkal kapható ebruhákat (próbafülke azért nincs). Az 1800 forintos, "I ¦ my puppy" feliratú kutyakölyök kezes-lábasról - vagy kutyáról lévén szó lábas-lábasról - valószínűleg maga az állat is lemondana, ez inkább a gazdi igényeit elégíti ki.

A szintén kapható kutyacsizma a téli időjárás viszontagságaitól óvja a kedvencek lábát, de a skót kockás baseball-sapka meglehetősen tréfás külsőt kölcsönöz az ebnek. Persze, ha erre is van kereslet, egyes kutyatulajdonosok erre is pénzt szánnak, miért is ne beszélhetnénk kutyadivatról és kutyaszabászatról.

Ha a kutya további szükségleteit nézzük, elsőként a különféle kosarakat és más kutyabútorokat említhetnénk, amelyek szintén széles árskálán mozognak: 2-15 000 forintig. A drágábbak szőrmeszerű anyaggal bevonva szolgálják az eb teljes kényelmét, míg a velőscsont-minta a tetszetős designt képviseli. Azt is megtudtuk, hogy a hobbiállatra sokat költő, magasabb keresettel rendelkező gazdik rendszeresen kicserélik az állat fekhelyét, van, hogy egy időben és összhangban a saját bútoraik lecserélésével.

Ha menni kell, hát menni kell: üléshuzat ebeknek

Ha velünk utazik a kedvenc, vagy valahová szállítani kell, akkor van szükség a szállítódobozra. Ezek a pici kutyának elegendő 3000 forintos, műanyagból készült változattól a nagy állatok akár repülőgépen való szállítására is alkalmas, de jóval drágább, 38 000 forintos darabig kaphatóak.

Mi jöhet még szóba, mint állattartási kellék? A kutya külsejének ápolása - főként, ha nem akarunk hivatásos kutyakozmetikusra költeni, vagy a bundája miatt egyébként is szükséges - otthoni feladat is lehet. Ebben az esetben vásárolhatunk kefét, fésűt, vagy minden szükséges eszközt tartalmazó kozmetikai szettet. Némi rácsodálkozással vettük tudomásul, hogy a kutyák számára majdnem annyiféle sampon kapható, mint nekünk, embereknek, így akár kamilla vagy fenyő illatú kutyabunda is lehet a végeredmény. Egy provitaminos fehérítő sampon - persze alapesetben is világos bundájú állatnak, különben hiába várjuk a hatást - 1300 forint körül van, viszont sokáig elegendő.

A kutyák számára kapható termékek sorát tovább is lehetne folytatni, hiszen a tüzelőbugyitól a kankutyák elleni védekezést szolgáló "távoltartó spray"-ig százféle kellék kapható. Szinte egész külön játékosztály hivatott kiszolgálni az ebek játékos kedvét, a papucsot imitáló darab - így a gazdi valós lábbelijét talán sikerül megóvni -, a különböző plüssállatok és az elmaradhatatlan, sípolós és hagyományos labdák egyaránt megtalálhatók a kínálatban. Az egyik kereskedelmi tv-csatorna jól sikerült reklámkampányának köszönhetően a több méretben is kapható gumicsirke az egyik leginkább fogyó játék - nem feltétlenül kutyák számára (szerintem).

Kutya a talpán, a talpán kutyacipővel

Személyes kedvencünk a kutyáknak - egyébként cicának is - kapható adventi naptár volt, amelynek beszámozott kis ablakai mögött a hagyománynak megfelelően naponta adagolt finomsággal tehetjük szebbé a karácsonyi ünnepekig terjedő időszakot a kutyusnak.

Három, a legnagyobb élelmiszerláncok polcain is megtalálható márka tulajdonosa és gyárttatója a kaposvári székhelyű Pet-World Kft. Ügyvezető igazgatója, Bakó Bence több mint egy évtizedes tapasztalatának köszönhetően pontosan tisztában van a kisállateleség-kereskedelem sajátosságaival és nehézségeivel is. Nem véletlen, hogy a cég marketingpolitikájának vezérelve az, hogy a "hatlábú vevő legyen elégedett". Hiszen itt a fogyasztó nem azonos azzal, aki megeszi a terméket. Tehát nem elég, ha a gazdi azért vásárolja meg a terméket, mert azt gondolja, hogy az ízleni fog kedvencének, de utána ennek be is kell bizonyosodnia.

Bakó Bence külön is hangsúlyozta, hogy csak az előre gyártott eleségek tartalmaznak minden, az állat számára nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot, így a házi maradékon tartott ebek érdeke azonos a gyártókéval és kereskedőkével: inkább minél többen vásároljanak teljes értékű eleséget. A magyarok többsége - még a nem szélsőségesen kutyaőrült kategóriába sorolhatók is - valóban igyekeznek minden tőlük telhetőt megadni négylábú társaiknak - erősítette meg kérdésünkre.

Az ebtartás költségeinek sorában - most, hogy az etetés, az otthoni elhelyezés és a sétáltatás anyagi oldalát számba vettük - következhet a külső megjelenés, valamint az egyéb alkalmanként adódódó kiadások számbavétele.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK