Biogázerőmű épülhet Tatabányán

2006.02.03. 9:14

Több mint ötmillió eurós beruházással egy 2-3 megawatt teljesítményű, biogázerőmű építésére készül Tatabányán egy háromtagú konzorcium. A tervezésben fő szereplő Duna Fejlesztési Kft. nyolc hasonló magyarországi létesítmény építésének előkészítésében vesz részt, ezek megvalósításának költsége eléri a 40 millió eurót.

Zöld utat adott Tatabánya önkormányzata egy biogázerőmű építésének, amelyben nagyrészt háztartási eredetű, szerves hulladékok hasznosításával állítanának elő villamos áramot. A létesítmény megvalósítására egy konzorcium állt fel, ennek tagjai közül, a szakmai előkészületeket és a tervezési feladatokat a Duna Fejlesztési Kft. végzi, s az osztrák-magyar állami tulajdonban lévő cég szervezte meg a beruházást finanszírozó, befektetői csoportot is - olvasható a Világgazdaságban.

Az előkészületek finanszírozásában fontos szerepe van a Consorg 90 Kft.-nek, a biogázerőmű működtetéséhez szükséges hulladékot és üzemeltetési tapasztalatokat pedig az AVE Magyarország Kft. adja. Emellett a konzorcium a létesítmény pontos helyszínét, a helyi önkormányzattal együttműködve választja ki. Érsek Tibor, a Duna Fejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta: a mintegy 5-6 millió eurós beruházással megépülő létesítményben, a beérkező szerves hulladékból, évente 5-8 millió köbméter biogázt állíthatnak elő. Ennek hasznosításával egy 2-3 megawatt teljesítményű erőművet tudnak majd üzemeltetni.

A projekt elindítását sokáig hátráltatta, hogy nem sikerült minden fél számára megfelelő helyszínt találni. Végül a dilemmát azzal sikerült feloldani, hogy a település is beszállt a vizsgálatokba, s a helyi képviselő-testület ennek ismeretében hozta meg múlt heti, elvi jóváhagyó határozatát. Megkezdődött a beruházás részletes megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozása is, az engedélyeztetés pedig márciusban indulhat el. Érsek Tibor szerint optimális esetben, az év második felében megkezdődhet az építkezés, s a próbaüzemeltetés is még az év vége előtt elindulhat.

Ezzel párhuzamosan, a Duna Fejlesztési Kft. több hasonló létesítmény előkészítésében is részt vesz, így múlt héten határozott a biogázerőmű befogadásáról Csorna önkormányzata is. Emellett folynak az előkészületek Városföldön, Bólyon, Csongrádon, Tamásban, Tiszakeszin, valamint Nádudvaron is, továbbá egy biogázerőmű létesítésére készül az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. is a Duna Fejlesztési Kft.-vel együttműködve.

Érsek Tibor szerint valamennyi beruházás engedélyeztetését el tudják indítani márciusban, s az eljárás hosszától függően, több beruházás is megkezdődhet az év második felében. A különböző hulladékfajtákra, illetve hasznosítási technológiákra épülő beruházásokkal, a tatabányaihoz hasonló teljesítményű zölderőműveket építenének, s az előzetes számítások szerint a nyolc projekt értéke együttesen eléri a 40 millió eurót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK