Csökkent az ország nettó adóssága márciusban

Az ország tulajdonosi hitelek nélküli devizában fennálló nettó adóssága az idén március végén 5,3 milliárd euró volt, szemben a február végi 5,6 milliárd euróval, illetve a tavaly március végi 6,3 milliárd euróval - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank pénteken. A tulajdonosi hitelek nélkül a nemzetgazdaság devizában fennálló bruttó adóssága március végén 27,3 milliárd euróra rúgott, szemben a február végi 26,9 milliárd euróval, és a tavaly március végi 25,4 milliárd euróval.

A tulajdonosi hitelekkel együtt a nemzetgazdaság bruttó adósságállománya ez év március végén 34,3 milliárd eurót tett ki, ami enyhe növekedést jelent a február végi bruttó 33,8 milliárd euróhoz képest. A hasonlóan számított nettó adósságállomány - azaz a tulajdonosi hitelekkel együtt - ez év március végén 12 milliárd euró volt, szemben a február végi 12,1 milliárd euróval.

A tulajdonosi hitelekkel együtt vett bruttó adósságból a Magyar Nemzeti Bank és a kormányzati szektor ez év március végén 16,2 milliárd eurót mondhatott magáénak, míg az idei február végi adatból 16 milliárd euróval részesedett. Az MNB és a kormányzati szektor bruttó adósságából a forintkötvények ez év március végén 3,1 milliárd eurót, míg február végén 3 milliárd eurót jelentettek.

A tulajdonosi hitelekkel együtt a magánszektor bruttó devizaadóssága ez év március végén 18 milliárd euróra rúgott, míg a hasonlóan számított adat ez év február végén 17,8 milliárd eurót tett ki. A magánszektor bruttó devizaadósságából a tulajdonosi hitelek 3,9 milliárd eurót mutattak ez év március végén, ez az adat megegyezett az ez év február végi tulajdonosi hitelek összegével.

A nemzetgazdaság tulajdonosi hitelekkel együtt számolt nettó devizaadósságából az MNB és a kormányzati szektor ez év március végén 2,1 milliárd eurót mondhatott magáénak, ez az adat megegyezik a február végi nettó jegybanki és kormányzati devizaadóssággal.

A magánszektor nettó adóssága idén a harmadik hónap végén 9,8 milliárd euróra rúgott, ami enyhe csökkenés a 2001 február végi 10,1 milliárd euróhoz képest. A magánszektor nettó adósságállományából a tulajdonosi hitelek március végén 3,6 milliárd eurót, február végén 3,5 milliárd eurót tettek ki.

A tulajdonosi hitelekkel együtt számított nemzetgazdasági bruttó adósságállomány alakulása mögött - a márciusi adatok tükrében - a tranzakciók 0,1 milliárd euró összegű csökkentő, valamint a keresztárfolyamok, az ár- és egyéb állományváltozások 0,6 milliárd euró összegű növelő hatása áll.

A nettó külföldi devizaadósság változását lényegében a tranzakciók csökkentő hatása határozta meg. Ez év március végén a jegybanki tartalékok értéke 12,2 milliárd euróra rúgott, szemben az ez év február végi 12,1 milliárd euróval, illetve a tavaly március végi 11,2 milliárd euróval.

(MTI)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank