Új Suzuki Esztergomból

A Magyar Suzuki Rt. esztergomi autógyárában csütörtökön bejelentették a gyár harmadik új modelljének, az Ignis fantázianevű gépkocsi sorozatgyártásának a megkezdését. Az április végétől kapható modell kezdetben egyféle erőforrással, egy 1,3 literes 93 lóerős benzines motorral lesz rendelhető.

Oszamu Szuzuki, a Suzuki Motor Corporation elnöke közölte: a mostani fejlesztésre 20 milliárd forintot költöttek, s 2005-től egy másik új modell gyártásával együtt a jelenlegi 85 ezer helyett már 200 ezer gépkocsi készül évente Esztergomban.

ASuzuki az elmúlt évben összesen 85 426 darab személyautót értékesített, ebből 39 922 Wagon R+, 44 683 pedig Swift típusú volt, egyéb modellből pedig 821 darab fogyott. a hazai piacon összesen 36 257 darab autó fogyott, ez a társaság értékesítésének 42,4 százaléka. A belföldi értékesítés tavaly 24,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és így a Suzuki 20,9 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak. A vállalat 2002-ben 150 milliárd forint nettó árbevételt ért el. 

A General Motors (GM) segítségével kifejlesztett új modell háromféle erőforrással lesz rendelhető: április végétől már a szalonokban fog állni a belépőmodellnek számító 1,3 literes 93 lóerős benzinmotorral szerelt változat, míg a nagyobb, 1,5 literes benzinesre, és az 1,25 literes dízelre őszig kell várni.Forrás: ORIGO

A 2,3 méteres tengelytávú autó hossza 3,6, szélessége 1,6 méter, magassága 1,5 méter, menetkész tömege 955 kilogramm. Gyakorlatilag ugyanez a modell szerepel a GM kínálatában is, csak ott más márkajelzés alatt Chevrolet Cruze néven forgalmazzák, bemutatóját a 2002-es Tokiói Autószalonon tartották Az új esztergomi modell európai bevezetését Kazuhisa Toda személyében a Magyar Suzuki Rt. új vezérigazgatója irányítja.

Az új modell sorozatgyártásának megkezdése alkalmából rendezett ünnepségen Medgyessy Péter miniszterelnök elmondta: a magyar kormány az országba telepedett külföldi befektetők megtartása és újabbak becsalogatása érdekében a jövőben is kiszámíthatóságra és megfelelő jogbiztonságra törekszik.

A miniszterelnök emlékeztette a résztvevőket: amikor 1989-ben a Suzuki céggel megkezdődtek a tárgyalások csak kevesen gondolták, hogy Magyarországnak egyszer fejlett autógyártóipara lesz. Nos e japán befektető bizalmat szavazott hazánknak és elképzelései, tervei megvalósultak - mondta.

Medgyessy Péter a Suzuki-cég magyarországi sikertörténetét a kölcsönösen előnyös világméretű együttműködés eredményének nevezte mondván, hogy a japán befektető magyar és európai alkatrészekből magyar munkavállalók, továbbá kisebb számban szlovákiai magyarok precíz munkájával a világ fejlett részeiben is keresett terméket állít elő.

Az ünnepséget követő sajtótájékoztatón Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter elmondta: a Suzuki cég és más Magyarországon működő autógyárak ismertetett fejlesztései révén hazánk "autógyártó kishatalom" lesz.

A miniszter hozzátette: örvendetes, hogy e folyamatból más iparágak, illetve befektetők sem maradnak ki, legutóbb a Samsung cég tett hasonló tartalmú bejelentést jászfényszarui gyárában.