Fizetésképtelen a Baumag

Az elmúlt hetek-hónapok ingatlanszövetkezeti botrányai immár az egyik legpatinásabb hazai szövetkezetet is elérték; jelenleg képtelen kifizetni befektetőit a Baumag. A fizetésképtelenség tényét a Magyar Hírlapnak az 1995 óta működő szövetkezet elnöke is elismerte.

A Baumag fizetési kötelezettségeit elismeri, és a vezetés a további döntéshozatalt a befektetőkre bízza a társaság október 27-i közgyűlésén, közölte Balázs László elnök.

A Baumag problémái a Magyar Hírlap által megkérdezett szakértők szerint likviditási természetűek, azaz a befektetők pénzére fedezet ugyan van, ám nem mozgósítható formában, hanem például ingatlanban. Mindez azt jelenti, hogy van esély a pillanatnyilag bennragadt pénzek megmentésére.

A Baumag nehézségei Balázs László szerint egyértelműen az ingatlanszövetkezeti botrányokkal magyarázhatóak. Elmondása szerint a hónapok óta tartó, rendkívül heves ingatlanszövetkezet-ellenes kampány hatása elérte a Baumag szövetkezetet is, így nem csoda, hogy egyre többen akarták elvinni, és sokan el is vitték a pénzüket.

PSZÁF: nem volt panasz

A Baumag szövetkezetet utoljára négy éve vizsgálta a felügyelet, azóta nem volt újabb átvilágítás, mivel semmilyen panasz nem volt ellene, tudta meg a Magyar Hírlap a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSZÁF). A PSZÁF-nál megerősítették, hogy a Baumag szövetkezet befektetőit az állam vagy egyéb biztosítási intézmények nem védik, felszámolása esetén pedig a szövetkezeti tagok a kifizetési sorrend végén állnak.