Még idén eladják az egész Malévot

2004.07.28. 18:01

A kormány elfogadta a Malév privatizációs koncepcióját, amely szerint nyílt, egyfordulós pályázatot írnak ki a légitársaság teljes, közel 100 százalékos állami részvénycsomagjára. A társaságot még ebben az évben értékesítenék - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Az ajánlattevőnek biztosítania kell a nemzeti légitársasági jelleg megtartását, át kell vállalnia az adósságot és a Malév tőkéjét is emelnie kell - közölte Gál J. Zoltán. A szóvivő elmondása szerint az elbírálás egyik fontos szempontja lesz a tőkeemelés. A vevőjelöltnek arra vonatkozóan is ajánlatot kell tennie, miként áll helyt a Malév adósságaiért. Jelenleg 36,2 milliárd forint a légitársaság adóssága, ebből 33 milliárd forint mögött állami garancia van.

A kormány szerdai döntése értelmében a társaság teljes állami tulajdonát  felajánlják értékesítésre. A korábbi várakozások azok voltak, hogy az állami társaság kisebbségi részvénypakettjét adják el külföldi befektetőknek.

Érdemi befektetői érdeklődés van a Malév iránt, van olyan társaság, amely a nemzeti légitársasági jelleg fenntartásával hajlandó tulajdonossá válni - mondta a kormányszóvivő. Lapértesülések szerint elsőszámú vevőjelölt a Malévra a kínai Hainan Airlines, melynek többségi tulajdonosa a kínai állam, kisebbségi - 14,8 százalékos részvényese - pedig Soros György egyik cége. Lehetséges tulajdonos még a francia-holland Air France-KLM holding is, emellett nem zárta ki korábban a Maláv-pályázaton való indulást az Austrian Airlines sem.

Többszörös tulajdonoscsere

A Malév 1992 nyarán alakult át 100 százalékban állami tulajdonban lévő részvénytársasággá. 1992. december 15-én részvényeinek 35 százaléka olasz kézbe került, az Alitalia 30, a Simest befektetési társaság pedig 5 százalékot vásárolt meg a Malév részvényeiből. Az olasz tulajdonrészt 1997. december 15-én két magyar bank, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. és az OTP Bank Rt. megvásárolta. 1999 augusztusában az ÁPV Rt. ezeket a részvényeket visszavásárolta, így a Malév tulajdonosa 99,93 százalékban az ÁPV Rt., 0,07 százalék pedig kisbefektetők kezében van.

A jelenleg 3 500 millió forintos alaptőkével rendelkező társaság 2003-as évet 113,8 milliárd forint forgalommal zárta. Tavaly december 31-én 2830 alkalmazottat foglalkoztatott a társaság. A Malév 35 országban képviselteti magát Malév képviseletek és vezérügynökök útján, járatain tavaly 2,2 millió fizető utas repült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK