Államosították a Parád Kristályt

2004.08.26. 8:10

Az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt. négy társasága vásárolta meg a 300 éves parádsasvári Parád Kristály Manufaktúra Rt.-t.

Az ST Glass Rt., a Borsod-Abaúj 2000. Kft., a Svercsek Kft. és a Lencsehegyi Szénbánya Kft. 24-24 százalékos, együttesen 96 százalékos tulajdonrészt szerzett a kézi készítésű üveg és kristály termékeket gyártó cégben - közölte Petrilla György, a Parád Kristály felügyelőbizottságának elnöke.

Az elnök elmondta: a részvényeket két magánszemélytől vásárolták meg a többségi állami tulajdonú társaságok. Hozzátette: a vételár szimbolikus volt.

Petrilla György, aki egyben a salgótarjáni ST Glass Rt. vezérigazgatója is, közölte: az ügylettől az azonos profilú parádsasvári és salgótarjáni cég tevékenységének összehangolását, ezáltal a termelés gazdaságosságának javulását várják. Közlése szerint a Parád Kristály éves szinten egymilliárd forintos árbevétel mellett mintegy 100 millió forint veszteséggel működik, míg az ST Glass esetében az idén 3,3 milliárd forint árbevétel mellett 350 millió forint veszteséggel számolnak.