Tíz éves a bébiételgyártó HiPP magyar üzeme

2005.09.14. 9:57

Magyarországi működésének tizedik évfordulóját ünnepelte a kizárólag bio-nyersanyagokból készülő bébiételeket gyártó HiPP cég. A határhoz közeli kis településen, Hanságligeten létrehozott feldolgozó üzem pozitív példája a minőségi termékek előállítására törekvő, hosszú távú külföldi befektetésnek, amely helyben teremtett munka- és beszállítói lehetőségeket.

A médiát általában gyakran éri az a vád, hogy a negatívumokat tárgyalja előszeretettel, ezek jelentenek számára elsősorban hírértéket. Szolgáljon ellenpéldaként: az [origo] részt vett a HiPP Kft. "tizedik szülinapját" ünneplő eseményen és az alkalomból idelátogató Prof. Dr. Claus Hipp-et kérdezte a bioról, fejlesztési tervekről és a HiPP-es üveget felismerő kisbabákról.

Az alapítás óta a HiPP család kezében lévő vállalat a bio-termesztés egyik úttörőjének számít, már a múlt század '50-es éveitől kezdve erre álltak át a hagyományos termesztési módról. A németországi Pfaffenhofen-ben található - egyébként szintén csak természetes anyagokból épült - cégközpontból irányított vállalkozás jelenleg a világ legnagyobb ökológiai eredetű nyersanyag-feldolgozója. Magyarországra 1991-ben érkeztek meg, a két természetvédelmi terület között elhelyezkedő üzemben pedig 1995-ben indult meg a bébiételek gyártása.

A működésük egyik, hazánkban még nem túl nagy tradíciókkal bíró - a cégre tekintettel mondhatnánk: gyerekcipőben járó - kiindulópontja éppen a bio termesztést és termelést felvállaló beszállítói kör kialakítása volt. A cég folyamatosan lehetőséget biztosít a termelőknek olyan nyersanyagok beszállítására, amelyek kiállják az egész gyártás és a cégfilozófia fókuszában álló szigorú ellenőrzések próbáját.

A bio-alapanyagokból előállított bébiételek fontosságát a legmodernebb táplálkozástudományi kutatásokkal támasztják alá, és azzal a szemléletes relációval, hogy egy gyerek a testtömegéhez viszonyítva 10-szer annyi táplálékot kell, hogy magához vegyen, mint egy felnőtt. Magyarul egyáltalán nem mindegy, mit eszik, fejlődésének e fontos szakaszában.

A céget irányító Claus Hipp kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy minden bio-nyersanyagot, amit csak lehet - mondjuk déli gyümölcsöket nyilván nem -, magyar termelőktől szereznek be, akikről nagyon pozitívan vélekedik. Elmondása szerint az ország remek kapacitásokkal és feltételekkel bír, olyannyira, hogy a német anyacéghez is szállítanak magyar termelőktől jelentős mennyiségű bio-nyersanyagot. Persze van olyan, amikor egy beszállító terményei nem felelnek meg a követelményeiknek, de erről is sok esetben nem a gazda tehet, hanem például a levegőn keresztül szennyeződés vagy általuk tilalmazott vegyszer kerül a terményeire.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK