Decembertől felhagy a buszozással a MÁV

2006.11.17. 8:58

Egyelőre tovább járhatnak a vonatok a bezárásra ítélt szárnyvonalakon, így a decemberi menetrendváltáskor felhagy a vasút a buszozással. A beígért huszonnyolcból az idén legfeljebb néhány vonalon állhat le a vonatforgalom - olvasható a Népszabadságban.

A gazdasági tárca vezetője július elején kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a MÁV 942 kilométernyi, gazdaságtalanul üzemelő mellékvonalán leállítják a személyvonatokat. Tette mindezt úgy, hogy a 28 szárnyvonal forgalmának szüneteltetése nem is szerepelt a bejelentést megelőző kormányülés napirendjén. A megszüntetendő vonatok azonban még a MÁV 2007-es menetrendjébe is bekerültek.

A közlekedési minisztériumban mindennek ellenére a legkevésbé sem adták fel a beharangozott lépéseket. Legfeljebb a menetrend módosul egy kicsit. A Népszabadság értesülései szerint jelenleg annyi bizonyos, hogy a decemberi menetrendváltáskor a MÁV öt vonalon adja át a stafétát a Volán-busztársaságoknak.

Igaz, vonatból emiatt egy darabbal sem lesz kevesebb. A vasúti társaság ugyanis csupán azokon a szárnyvonalakon fúj visszavonulót, ahol a katasztrofális pályaállapotok miatt vonatai helyett évek óta vonatpótló buszok közlekednek. A váltásból így az utasok legfeljebb annyit érzékelnek majd, hogy a buszok a jövőben nemcsak a vasútállomásoknál, hanem a településeken létesített megállókban is ajtót nyitnak.

A júliusban meghirdetett racionalizálási programban szereplő többi szárnyvonal sorsáról az utasszámfelmérések befejezését követően, előreláthatólag március 31-e után mondják majd ki a végső szót. Ami természetesen a vasúttársaság jövő évi menetrendjének folyamatos változásával jár majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK