Elosztották az uniós kompenzációt Kabán

2006.11.30. 19:05

A kabai cukorgyár bezárását követően a tulajdonost megillető európai uniós kompenzáció 27 százalékát a termelők kapják; az erről szóló megállapodást csütörtökön erősítette meg a térségi cukorrépa-termelők szövetségének közgyűlése - közölte az MTI-vel a megállapodást követően Juhász Lajos, a Cukorrépa-termesztők Országos Szövetségének elnöke.

Elmondása szerint a megállapodást november 24-én kötötték meg az Eastern Sugar és a térségi cukorrépa-termelők szövetségének vezetői, és a közgyűlés azt csütörtökön hagyta jóvá.

A megállapodás lényege, hogy a tulajdonosnak a cukorkvóta leadásáért, s a gyár bezárásáért járó 78 millió eurós - mintegy 21 milliárd forintos - forrásból 27 százalékot kapnak a termelők.

Juhász Lajos emlékeztetett rá, hogy az EU rendelete szerint ilyen esetben minimum 10 százalék illeti meg a termelőket, illetve a gépi szolgáltatókat.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, korábbi személyes közbenjárásával kezdődtek tárgyalások a cukorgyár tulajdonosai és a termelők között, aminek az eredménye a 27 százalékos megállapodás, amit a napokban jogi formátumú szerződésbe is foglalnak.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter csütörtökön Püspökladányban találkozott a cukorgyár szakszervezeti vezetőivel és az ott dolgozó vállalkozások képviselőivel.

A beszélgetésen kiderült, hogy a csoportos létszámleépítésben érintett 220 dolgozót tekintve a kollektív szerződést meghaladó vállalást tettek a tulajdonosok, ami azt jelenti, hogy 12 havi alapbérüket kapják meg az érintettek.

A termelők és a cukorgyári dolgozók helyzete ilyenformán várhatóan megnyugtatóan rendeződik, miközben - mint arról a munkaügyi minisztert tájékoztatták -  bizonytalan a cukorgyárban eddig közreműködő, s mintegy 200 munkavállalót alkalmazó 15 vállalkozás helyzete.

Ők folyamatosan a cukorgyárban dolgoztak, e vállalkozások erre jöttek létre, s most rendkívül nehéz helyzetbe kerültek. A csütörtöki nappal már megkezdődött e vállalkozásokból a dolgozók elbocsátása - közölték Kiss Péterrel, aki ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják ezt a helyzetet.

Csontos János szocialista országgyűlési képviselő, aki folyamatosan koordinálja a cukorgyár bezárásával kapcsolatos, a helybelieket érintő ügyeket, bejelentette: a jövő év őszén Kabán megkezdi működését egy bioetanol-üzem, amely több, korábbi cukorgyári dolgozót foglalkoztat majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK