Dupla testsúly - dupla ár

Vágólapra másolva!
Június végétől azok az utasok, akik testméretüknél fogva nem férnek el a repülőgép egyetlen ülésén, két ülésért, vagyis dupla árat kell fizetniük az amerikai Southwest Airlines Co. gépein - adta hírül a légitársaság csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A dallasi központú légitársaság gépein nincs első, vagy "business" osztály nagyobb ülésekkel, így a társaság ugyan csak ritkán és kirívó esetekben, de már korábban is alkalmazta ezt a rendszert. Beth Harbin, a társaság szóvivője elmondta, hogy az utasok alig egy százalékát kérik fel egy második jegy megvételére.

A Southwest légitársaság szabványos ülései 18 és 3/4 inch, vagyis 48 centiméter szélesek. Ha valaki ennél "szélesebb csontozatú", annak meg kell vennie azt a jegyet is, ahol a plusz centiméterek utaznak majd. A szóvivő azonban hozzátette, hogy erre csak zsúfolt gép esetén kell számítani.

Az utasok panaszkodtak kövér társaikra

A fenti intézkedésre azért volt szükség, mert a társasághoz érkező, panaszkodó hangvételű levelek 90 százaléka arról szól, hogy valaki a mellette "terpeszkedő" utastársa miatt nem tudott kényelmesen utazni.

Marilyn Wann, egy túlsúlyos aktivista, a "Kövér vagyok! És?" című könyv szerzője az ügy kapcsán kijelentette, hogy a légitársaságoknak biztosítania kellene a kényelmet az olyanok számára is, akik nem férnek el egy ülésen.

A Southwest ezen kissé radikális intézkedése miatt már került bíróság elé. Egyik túlsúlyos utasuk ugyanis beperelte a társaságot, amiért még egy jegy megvételére kötelezték. A bíróság azonban a légitársaság álláspontjának adott helyt.

Hazánkban is duplán fizettetnek

A Malév Légitársaság szóvivője lapunknak elmondta, hogy Magyarországon is előfordult már hasonló eset három héttel ezelőtt, amikor egy férfi maga kérte, hogy két ülőhelyet biztosítsanak neki, dupla árért - ugyanis korábbi utazásai során már tapasztalta, hogy nem fog egyetlen székben elférni. A Malév nem túlságosan extrém súlyfölösleg és kismamák esetében övhosszabbítót használ, ami segít biztonságosan szállítani az utasokat.

A Nemzetközi Légforgalmi Szövetség szabályzata ugyanis előírja, hogy minden olyan utas, aki nem fér el egy ülésen és a biztonsági övét nem tudja rendeltetésszerűen használni, köteles két jegyet fizetni, mégpedig a saját biztonsága érdekében. Ez a szabályzat minden légitársaságra vonatkozik.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Világszerte drágulnak a repülőjegyek
(2001. szeptember 25.)