Az OPEC-nek tartania kell a termelési szintet

2006.03.08. 12:08

A kitermelési szint tartásáról tárgyalnak az OPEC-tagállamok Bécsben. Az olajkartell hónapok óta a maximális kapacitás közelében tartja a termelési szintet. Az olaj árát felhajtó hatások megszűntek, azonban újabb kedvezőtlen geopolitikai tényezők miatt most sem lehet szó a termelés csökkentéséről.

Az olajkitermelés szintjének fenntartásáról tanácskoznak az olajexportáló országok kartelljének vezetői szerdán Bécsben. Az OPEC jelenleg napi 28-30 millió tonna kőolajat termel ki. Szakértők szerint a szervezet elérte kapacitásának felső határát - írja a BBC News.

Az olajtermelés fokozására azért volt szükség, mer néhány hónapja a megnövekedett kereslet rekordmagasságba hajtotta az árakat. Az olajmennyiség mellett súlyos hiány mutatkozott a feldolgozási kapacitásban is: nincs megfelelő mennyiségű olajfinomító, amely feldolgozhatná a kitermelt nyersolajat, így a kitermelt készlet növekedése mellett is fenyegető az üzemanyaghiány. Az OPEC kapacitásnövelést indokolták a mexikói-öböl hurrikánjai is, amelyek megrongálták az amerikai olajtermelő telepeket.

A problémákat sikerült ugyan orvosolni, azonban az OPEC most mégsem csökkentheti termelését. A természeti tényezők, és a kapacitási hiányosságok helyébe most geopolitikai tényezők léptek: a fegyveres konfliktussal fenyegető iráni atomválság, valamint a nigériai olajmezőket támadó fegyveres lázadók, és az iraki termelés akadozása miatt az OPEC-nek továbbra is fenn kell tartani a kitermelés volumenét, hogy elejét vegye az olajár-robbanásnak. "Túl soka geopolitikai tényező ahhoz, hogy csökkentsük a kitermelést" - summázta a helyzetet Edumnd Dakuru, az OPEC elnöke.

A szervezet azonban nem egységes a kitermelés fenntartásáról: Venezuela szeretné félmillió hordóval csökkenteni a napi kitermelést. Az arab olajtermelő országok azonban megpróbálják 60 dollár alá csökkenteni az olaj hordónként árát - ehhez mindenképp a termelés sziontjének fenntartása szükséges.

Az olajtermelés fokozását az amerikai és a kínai nyersanyagigény diktálta. Szakértők szerint ha a felhasználás hasonló ütemben nő, két éven belül akár 10 dolláros szintet is ugorhat az olajár. Ilyen jellegű olajár növekedés hatására akár évi 0,25 százalékkal is növekedhet az infláció - tudósít a Reuters hírügynökség.

A nyersolaj ára csökkent a piacokon, ugyanis a szakértők azt várják, hogy az OPEC fenntartja a termelési szintet. A West Texas Intermediate olaj hordója 61,47 dollárba került 11 centes csökkenés után, a szingapúri kereskedésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK