Pénzügyi bűncselekmények

2002.05.23. 15:38

"Aki felhasználás céljából készpénz-helyettesítő fizetőeszközt meghamisít vagy hamis  készpénz-helyettesítő fizetőeszközt készít vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

A fentiek szerint büntetendő az is, aki akészpénz-helyettesítő fizetőeszköz hamisítást valamely gazdálkodó szervezet által kibocsátott olyan kártyára nézve követi el, amely a kibocsátó áruja vagy szolgáltatása ellenértékének kiegyenlítésére alkalmas. Aki hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő." (Btk. 313/B. §)

A bűncselekmény elkövetője bárki lehet, akár van bankkártyaszerződése a pénzintézettel, akár nincs. Az elkövetési magatartás a készpénz-helyettesítő fizetőeszköz meghamisítása, hamis készpénz-helyettesítő fizetőeszközt készítése, illetve ezek megszerzése. A hamisítása azt jelenti, hogy az elkövető az eredeti, a pénzintézet által kibocsátott kártyán végez változtatást, amelynek következtében a kártya használatának feltételei módosulnak, új vagy bővebb szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé. Hamis készpénz-helyettesítő fizetőeszköz  készítése olyan új ezsköz (kártya) készítését jelenti, amelyet bankkártyaként lehet használni.

A bűncselekmény célzatos. A készpénz-helyettesítő fizetőeszköz meghamisítása, a hamis készpénz-helyettesítő fizetőeszközt készítése csak akkor büntetendő, ha felhasználás céljából történik.

Aki készpénz-helyettesítő fizetőeszköz hamisításra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt pénzbüntetéssel büntetendő.