Fordulat jöhet a külföldi rendszámok "ügyében"

külföldi rendszám
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint az ombudsman pár napja, a külföldi rendszámokkal összefüggésben kiadott közleménye alapján akár fordulat is történhet a külföldi rendszámok "ügyében". Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint a külföldi rendszámmal ellátott jármű belföldi üzemeltetésére, használatára vonatkozó jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy alapvető jogokat sértsenek.
Vágólapra másolva!

Az alapvető jogok biztosa szerint az okiratok utólagos bemutatását nem engedélyező, a jármű további használatát ellehetetlenítő, akár az autó értékét is meghaladó bírsággal fenyegető jogszabályi rendelkezés nincs arányban a regisztrációs adó elkerülésének megakadályozását célzó jogalkotói szándékkal, ezért jogszabály-módosításra hívta fel a kormányt.

A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint a regisztrációs adó megfizetésének elkerülését lehetővé tevő kiskaput akarta a tavaly szeptembertől hatályos jogszabály-módosítás bezárni, az idén januártól hatályos további szigorítás pedig már a külföldi rendszámú gépjárművek belföldi üzemben tartása, és magyarországi használatának feltételeit érintette.

A jogszabály értelmében, a közúti forgalomban jármű csak magyar rendszámmal vehet részt, amennyiben az üzembentartója belföldi, vagy vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik, nem jogosult tehát külföldi rendszámú gépjárművet vezetni.

A jogszabály szűk körben alkalmazható mentességeket is meghatároz. A használónak kell magánokirattal vagy közokirattal igazolni, hogy jogszerűen közlekedett Magyarországon külföldi rendszámú gépjárművével.

Ilyen lehet az a magánokirat, amelyet az üzembentartó állít ki (így például: saját kézzel írt és aláírt) a jármű birtokba adási idejének meghatározásával arról, hogy a járművet használó Magyarország területén egy napnál rövidebb ideig vezetheti.

Szigorú feltételek, szigorú procedúra

A D.A.S. JogSzerviz szakértői szerint igen szigorú eleme a szabályozásnak, hogy a jogszerű használatot igazoló okiratok utólagos bemutatására nincs lehetőség, az ellenőrzés során minden iratnak rendelkezésre kell állnia a hiteles fordítással együtt.

Amennyiben az ellenőrzéskor szabályszegést állapítanak meg, a külföldi rendszámot és a forgalmi engedélyt azonnal el lehet venni. Az eljáró hatóság nyolc napon belül megküldi a jármű belföldi üzemben tartója, vagy vezetője lakóhelye, székhelye, telephelye szerint illetékes okmányirodának. Az okmányiroda mind a rendszámot, mind az engedélyt bevonja.

Ezután csak a lakcímig, vagy a telephelyig lehet közlekedni az érintett járművel, amelynek további használatát ellehetetleníti a jogszabály a belföldi forgalomba helyezés kezdeményezéséig.

Amennyiben pedig ez nem történik meg, a hatóság a bevont rendszámot és forgalmi engedélyt a kiállító külföldi hatóságnak küldi meg - mutattak rá a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Vagyis, abban az esetben, ha a belföldi üzembentartó nem kívánja a gépjárművét magyar forgalmi jelzéssel ellátni, még arra az időre se tudja használni a járművét, ameddig elhagyná vele Magyarország területét, hiszen rendszámtábla nélkül nem közlekedhet.

Százezer forinttól nyolcszázezerig

A szabályok megszegése esetén közigazgatási bírságot is kell fizetni, amelynek mértéke igen magas, százezer forinttól akár nyolcszázezer forintig is terjedhet.