Lejárt a sikerdíjak kora a pályázatírásban

Vágólapra másolva!
A sikerdíjak kora lejárt, és szakértő projektmenedzserekre, pályázatírókra van szükség, például az Új Széchenyi Terv pályázatainál - tudtuk meg a Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértőjétől.
Vágólapra másolva!

A pályázatírás során előnyben vannak azok a többféle kompetenciát felmutatni képes cégek és cégcsoportok, amelyek tevékenységüket több szakterületen végzik - emelte ki Lantos Mihály.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) népszerűségének következtében megfigyelhető, hogy újra élénkült az innovációs pályázati piac és egyre több vállalkozás igényel vissza nem térítendő támogatást kutatás-fejlesztési célok megvalósítására.

Kiírások több helyen változtak az előző évekhez képest, így átalakultak a pályázatírókkal szemben támasztott követelmények.

A Danubia Szabadalmi és Jogi Iroda Kft. szakértője szerint a sikerdíjak kora lejárt és szakértő projektmenedzserekre és pályázatírókra van szükség.

Lantos Mihály kiemelte, hogy a pályázatírás, de már a projekt-előkészítés során is felmerülhetnek olyan kérdések, amelyekre egy pályázatokhoz értő és jó íráskészséggel rendelkező pályázati referens már nem tud gyors és kielégítő választ adni.

Naprakész specialisták szükségesek

A fejlesztési pályázatoknál különösen hangsúlyos szerepet kapnak a jogi és szerződéskötési, továbbá munkaügyi, közbeszerzési, számviteli és adó ügyi, valamint iparjogvédelmi tanácsadási kompetenciák.

Tehát, egy pályázatírással foglalkozó vállalkozásnak több területen is naprakész specialistákat kell alkalmaznia és ezzel összhangban komplex tanácsadást kell nyújtania az ügyfelei számára.

Ma már nem elég egy nyertes pályázatot/pályázót elkísérni a záró kifizetésig - hangsúlyozta a szakember.

A közös munka még a projekt lezárása után is folytatódhat, mivel egy projekt rendszerint három évig tart, de egy szabadalmi oltalom akár húsz évig is tarthat.

Intenzív ügyfélkapcsolati modellre, sikeres vállalati kultúrára való elkötelezettségre, valamint a technológia-transzfert elősegítő ismeretekre van szükség.

A kkv-forma ideális

A legideálisabb pályázói cégforma a kkv-méretű gazdasági társaság. Olyan vállalkozások is igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást, amelyek nem rendelkeznek két lezárt üzleti évvel, így a 2011-ben alakult vállalkozások is pályázhatnak.

A pályázóknak viszont bizonyítottan elkötelezettnek kell lenniük az innováció és a munkahelyteremtés irányában. Ha megvan a pályázói szándék, akkor érdemes pályázati előminősítést kérni a pályázatíróktól és tanácsadóktól.

Az előszűrés segítségével egyébként tisztán megismerhetjük a cég lehetőségeit és a pályázatban vállalandó kötelezettségét is - mutatott rá Lantos Mihály.