Allen & Overy: élénkül a globális fúziós és vállalatfelvásárlási tevékenység

Vágólapra másolva!
Bár a globális fúziós és vállalatfelvásárlási tevékenység (M&A) piacába vetett bizalmat csökkenti az eurózóna adósságválsága, a válság megoldására tett lépésekkel kapcsolatos bizonytalanság, a Nyugat-Európán kívüli M&A piacok mégis kezdenek felélénkülni - tudta meg az [origo] az Allen & Overy szakértőjétől.
Vágólapra másolva!

Noha az egységes európai fizetőeszköz jövőjével kapcsolatos aggodalmak szaporodnak, az adósságválság, a bizonytalanság visszafogja a jelentősebb tranzakciós tevékenységet, ám a Nyugat-Európán kívüli M&A piacok mégis kezdenek felélénkülni - mondta el az Allen & Overy szakértője, dr. Lengyel Zoltán.

Bár a 2011-es év sehol sem volt kimagasló az M&A tranzakciók tekintetében, eltűnőben van a borús hangulat, mely az Egyesült Államok piaci aktivitását jellemezte a Standard & Poor's augusztusi leminősítési döntése óta. A munkanélküliség csökken, az ingatlanpiac fellendülőben, az előttünk álló év tehát optimizmusra ad okot Amerikában.

Megfigyelhető, hogy a világ más tájain, az Ázsiai és Csendes-óceáni térségben az ügyleti aktivitás erősödik, különösen a Japánban és Ausztráliában tapasztalható jelentősebb helyi tranzakcióknak, valamint az energia- és természeti kincsek szektorában tapasztalt gyors növekedésnek és egészséges forgalomnak köszönhetően.

Az ügyletek volumenében és értékében mutatkozó enyhe emelkedéssel Kína M&A piaca továbbra is relatíve lendületes, az infláció fékezése miatt szűkülő likviditás és a tőkepiacokon tapasztalható jelentős visszaesés ellenére is.

Közel-Kelet, Észak-Afrika, India

Az Allen & Overy szakértője szerint az elmúlt év viharai után a Közel-Kelet és Észak-Afrika is egyre stabilabb területnek tűnik, az M&A ügyletek kezdenek visszatérni a régióba. Indiában azonban 2011-ben az előző évhez képest jelentős visszaesés történt az ügyletek számának 30 százalékos csökkenése mellett. A számos zárásra váró tranzakció miatt itt mégis pozitívak a kilátások.

Az M&A tevékenység intenzitása szektoronként változó volt, a pénzügyi szolgáltatások területén a harmadik negyedévről a negyedik negyedévre 40 százalékkal csökkent az ügyletek értéke, a 2010-es évhez viszonyított egész éves teljesítmény pedig mind az értékét (-7 százalék), mind a volumenét (-5 százalék) tekintve csökkent.

Ezzel szemben a "life-sciences" szektorban éves szinten 10 százalékkal nőtt az ügyek összértéke, a tranzakciók száma pedig 8 százalékos emelkedést mutatott - hívta fel a figyelmet dr. Lengyel Zoltán.

Közép-Kelet-Európa: visszatérő ügyfelek

A csendes harmadik negyedévet záró ( Lengyelországot leszámítva) Közép-Kelet-Európa M&A piacaira újult erővel kezdtek visszatérni az ügyfelek 2011 utolsó három hónapjában. A piaci szereplők sietve folytatták a munkát, mivel számos tranzakció késésében volt, és belefáradtak abba, hogy tovább várjanak az eurózóna válságának megoldására. A negyedik negyedévben jó néhány, a nyár folyamán szünetelő projekt indult újra, sok esetben azzal a törekvéssel, hogy még az év vége előtt le lehessen zárni a tranzakciót.

A devizakockázat és a végrehajtási kockázat továbbra is fontos szempont marad. A vevők, illetve az eladók egyaránt arra törekednek, hogy rövidítsék az üzletkötés idejét és minimalizálják az ügyletek lezárásának feltételeit. Az Allen & Overy szakértője szerint a felek közötti legnagyobb viták tapasztalataik szerint olyan "lényegesen hátrányos változásokra" vonatkozó klauzulák (az úgynevezett MAC-klauzulák) körül bontakoztak ki, melyek az euró részbeni, vagy teljes megszűnése esetén elállási jogot adnak.

A legnagyobb aktivitást mutató szektorok között vannak a pénzügyi szolgáltatások, ahol egyes nemzetközi bankok értékesítik a nem kulcsfontosságú eszközeiket. A vevők azonban nincsenek túl sokan. Lengyelországban az év második felének elején három bankot akartak eladni, de az érdeklődés hiányában két folyamat is elakadt.

A DNB, Norvégia legnagyobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó csoportja például bejelentette, hogy mégis megtartja a helyi Bank DnB NORD Polska leányvállalatát, miközben a Millenium BCP, a legnagyobb tőzsdén jegyzett portugál bank lengyel leányának értékesítésétől is elállt a tulajdonos. Lengyelországban négymilliárd euró értékben lezárták a Polkomtel értékesítését, és sor került a TVN, a legnagyobb magán tv-adó adásvételi szerződésének aláírására is a Vivendivel.

Oroszország

Az Allen & Overy szakértője elmondta: Oroszországban, miután az HSBC júniusban úgy döntött, hogy a lakossági üzletágát a Citigroup részére értékesíti, októberben a Barclays kötött megállapodást Igor Kimmel, egy helyi bankárral lakossági banki üzletágának értékesítéséről. Az energiaforrások és más természeti kincsek adtak hajtóerőt az orosz aktivitásnak, és ez folytatódott a negyedik negyedévben is, különösen a nagy érdeklődést mutató kínai vásárlóknak köszönhetően

A fogyasztási cikk, valamit a közlekedési szektor ugyancsak aktív volt, Oroszország leggazdagabb embere, Vladimir Lisin a negyedik negyedévben 4,2 milliárd dollárért 75 százalékos részesedést szerzett az Orosz Vasutak "Freight One" nevű leányvállalatában, az Unilever pedig bejelentette, hogy 390 millió eurót fizet az orosz kozmetikumokat előállító Kalina 82 százalékos részesedéséért.

Továbbra is nagy az aggodalom

Dr. Lengyel Zoltán szerint kijelenthető, hogy továbbra is nagy az aggodalom az euró jövőjével és annak regionális hatásaival kapcsolatban. A pénzügyi forrásokhoz való hozzáférés ugyancsak valós probléma lett annak fényében, hogy az osztrák bankok évek óta zavartalan régióbeli aktivitását követően az osztrák pénzügyi felügyelet szigorította a hitelek kihelyezésének feltételeit.

Ez a visszalépés különösen azokra a magántőke (private equity) befektetőkre lehet hatással, akik egyébként sorban állnának azért, hogy a régió legnehezebb helyzetben lévő országaiban, így például a Romániában, az eladásra kerülő állami eszközöket felvásárolhassák, illetve nyereséget érjenek el a részvénypiacok alulértékeltségéből fakadó tőzsdei kivezetési lehetőségek kihasználásával.

Az Allen & Overy arra számít, hogy a helyi vevők - ahol csak lehet - aktívak maradnak, és arra, hogy a közepes méretű külföldi beruházások és belföldi ügyletek állandó keverékét láthatjuk majd.