Egyre több dörzsölt adócsalót csípnek el

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közúti ellenőrzések alkalmával új módszert vezetett be. Ezzel az ellenőrzéssorozattal az áfacsalást igyekeznek megakadályozni, és az elmúlt hetekben már több ezer hamis árut, jelöletlen élelmiszert sikerült lefoglalni és megsemmisíteni - írja közleményében az adóhatóság. A lefoglalt áru értéke meghaladja a százmillió forintot.
Vágólapra másolva!

A mélységi ellenőrzést végző egységek a közúti ellenőrzéseknél a NAV adatbázisainak közvetlen elérésével a szállítmányok feladóinak, címzettjeinek adózási hátterét is ellenőrizni tudják. Így például megnézik, hogy a cégeknek van-e adótartozásuk, illetve bejelentett telephelyük. A közelgő húsvéti ünnepekre tekintettel az adóhatóság munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerszállítmányokra, így a húsra, tojásra, zöldségre, gyümölcsre.

Az ellenőrzött szállítmányok adatait összevetik az adóbevallások és egyéb nyilvántartásaik adataival. Megesett nem egyszer, hogy több esetben a szállítási okmányon szereplő címzett nem létező vállalkozás volt. Előfordult olyan címzett is, aki nem ismerte el az áru tulajdonjogát, és kérte a NAV-ot a szállítmány külföldre való visszairányítására. Az ellenőrzések számlázási láncolatokat is folyamatosan feltárnak, amelyek egy része az áfa meg nem fizetésére jött létre. Előfordult olyan eset is, amikor a határon átlépő szállítmány a rendeltetési helyre érkezésig papíron négyszer cserélt gazdát.

A járőrök költségvetési csalás miatt 7 kamionnyi hamis ruházati terméket (cipőt, textilárut) foglaltak le több mint 80 millió forint értékben. Adótartozással rendelkező gazdálkodótól négymillió forint értékben két kamion napraforgót foglaltak le a NAV munkatársai.

A szabálytalanul szállított élelmiszert - az egyik esetben 3 tonna almát - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) indokolt esetben lefoglalja és megsemmisíti.

A fuvarozással összefüggő jogsértéseknél 15 szabálytalanság miatt kiszabott bírság elérte az ötmillió forintot. Tizenöt esetben feljelentést tettek a túlsúlyos járművek közlekedése miatt. Az ellenőrzések után több cégről is kapott adatokat a NAV, így további vizsgálatok várhatók.