Különösen jó az idei uborkatermés

2006.07.26. 7:16

Idén jó az uborkatermés, a szokásosnál nagyobb hozam és magasabb minőség exportbevételt is jelent majd az ágazatnak. Az uborkaszezon közepén áttekintettük a magyar zöldségtermesztés, ezen meghatározó növényének piacát - különös tekintettel a kovászos uborkára.

A tartós melegnek köszönhetően bőséges és jó minőségű az idei uborkatermés. A magas hozam miatt a tavalyinál 5 százalékkal kisebb területről is be lehet takarítani az előző évi terméssel megyegyező, 34 ezer tonna uborkát. A Magyarországon jellemző kordonos művelési módnak köszönhetően a kisméretű, tehát magas minőségű és értékű terméssel a legerősebb konkurens, Németország piacára is be tudunk törni - mondta az [origo] kérdésére Radák Karolina, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet titkára.

A szabadföldi uborka szezonja még egy hónapig tart.A fürtös uborka átlagos ára 140-148 forint körül mozog a budapesti piacokon, a kígyóuborka pedig 20-30 forinttal drágább. Ennél alacsonyabb árakra nem is lehet számítani, tehát érdemes most megvásárolni az eltenni valót is, nem csak a frissen vagy kovászolva fogyasztandót. Az uborkák közül csak a fürtösnek nevezett, hagyományos típust szokás kovászolni, vagy más módon - ecetes, vagy csemege ízesítéssel - tartósítani. A vastag héja miatt nehezen emészthető kígyóuborka, magasabb víztartalma miatt csak friss állapotában alkalmas fogyasztásra.

Az árak átlagban megegyeznek a tavalyival, bár egyes piacok között lényeges eltérések lehetnek. A budapesti nagybani piacon a kígyóuborka negyedével drágult tavaly óta, jelenleg 100 forintot kell fizetni kilójáért, ami elsősorban a szezon későbbi kezdetének tudható be, ahogy a szintén 100 forintos, fürtös uborka 20 százalékos emelkedése is. Vidéken 5-10 forinttal alacsonyabb a kilónkénti nagybani átlagár a budapestinél, a fogyasztói árak pedig ezzel arányosan, 120 forint körül mozognak a vidéki nagyvárosok piacain.

Az uborka biztonságosan termelhető, munkaigényes, tehát értékes és stabil bevételt nyújtó növény. Biztos piacot elsősorban a nagyarányú konzervipari felhasználás jelent, a termés 80-90 százalékát a konzervgyárak dolgozzák fel.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK