Gyanakodni kell, ha túl olcsó a húsvéti sonka

2007.03.23. 9:30

Tavaly a húsvéti készülődés közben 350 tonna kockázatos élelmiszert foglalt le a hatóság, az idén a magyar sonka biztonságos lesz - ígérik a húsosok. Igaz, a piacon jócskán akad az importportékákból is, amelyet néhol, akár 20-30 százalékkal olcsóbban kínálnak az átlagnál.

Bőséges húskínálatból válogathatnak a fogyasztók a mostanában kezdődő húsvéti élelmiszer-akciókon. A hússzövetség szerint a hagyományos parasztsonka kilójának 1150, a füstölt, kötözött lapocka kilójának 925, a füstölt, főtt, kötözött lapocka kilójának pedig 700 forint körül lehet az átlagára. Berczik Attila, a szövetség ügyvezető titkára elmondta: ha ennél 20-30 százalékkal olcsóbban kínálja valaki a szóban forgó termékeket, már gyanakvásra adhat okot. Hogy pontosan mire is, azt csak sejtette Berczik: az ágazatban a feketegazdaság aránya 20-30 százalékra tehető, s jelentős a kereskedők füstöltáru-importja is - olvasható a Népszabadságban.

A kereskedők késztermékimportja elsősorban nem a választék bővítését, hanem a felvásárlói árak letörését szolgálja Éder Tamás hússzövetségi elnök szerint. Míg a jobb minőségű, márkázott húsvéti termékek általában magyar alapanyagból készülnek, a kereskedelmi márkák többségéhez importalapanyagot használnak - tette hozzá Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. A szakemberek szerint az Európai Unió liberális kereskedelmi gyakorlatának egyik hátulütője, hogy az országhatárokon ellenőrzés nélkül lehet tagországi élelmiszereket szállítani.

Magyarországon az élelmiszer-ellenőrzések során, tavaly 3500 tonna élelmiszert semmisítettek meg, ennek tizedét a húsvéti szezonban kobozták el. Összehasonlításképpen: a ünnepen 6000 tonna húst, főként füstölt húsféleséget vásárolunk. Az összes lefoglalt mennyiség egyébként az ország éves élelmiszer-fogyasztásának a 0,3 százaléka, ami nem kirívó mennyiség - mondta Süth Miklós országos főállatorvos.

A legális húsipar 17-18 milliárd forintos visszaesésre számít az idén 2006-hoz képest, az őszi áfaemelés és a reálbércsökkenés miatt. Ezt az export sem kompenzálhatja, hiszen az orosz, japán és horvát hatóságok éppen zárva tartják piacaikat az uniós, illetve a magyar áruk előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK