Bankkártya-hamisítókat füleltek le

2007.04.13. 15:00

Csalók néhány tucatnyi bankszámlát "csapoltak meg" hamisított bankkártyákkal az OTP Banknál. Két elkövetőt elfogott a rendőrség, az OTP a további visszaélések lehetőségét megszüntette.

Az elkövetők bankkártyák adataihoz jutottak hozzá illegálisan, és ezek segítségével hamis kártyákat állítottak elő. A bank biztonsági okokból mintegy 300 bankkártyát függesztett fel, illetve cserél le. Néhány tucatnyi bankkártya esetében a bank monitoring rendszere jelezte a visszaélésgyanús tranzakciókat, ezért egyrészt felfüggesztették az esetleg érintett kártyákat, másrészt azonnal értesítették a tulajdonosokat, és feljelentést tettek a rendőrségen. 
   
A hitelintézet és a hatóságok közötti gyors és összehangolt együttműködés eredményeként még csütörtökön el is fogtak két elkövetőt, de ezt csak pénteken hozták nyilvánosságra.

Az OTP Bank a kártyák blokkolásával több millió forintos kárt előzött meg. Az elkövetők által okozott valós kár százezres nagyságrendű. Az OTP a csalók által a bankkártyabirtokosoknak okozott kárt magára vállalja, egyben azonnal és ingyen új bankkártyát biztosít.
   
A banknál a nyomozás érdekeire hivatkozva arról nem kívántak nyilatkozni, hogy milyen módón jutottak a bűnözők a kártyák adataihoz. Hangsúlyozták azonban, hogy az ügyfeleknek kiadott új kártyákkal a forgalom zavartalan lesz. Egyes ügyfeleket még nem sikerült elérniük telefonon, minden érintettnek írásos tájékoztatást is küldenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK