A magyar cégvezetők a legborúlátóbbak

2007.05.09. 7:19

A magyar vállalkozók tartják legrosszabbnak a helyzetüket a visegrádi négyek közül - derül ki az Ernst & Young tavaly novemberben végzett felméréséből. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég vállalatok vezetői számára elküldött kérdőívek segítségével számította ki az egyes országokra vonatkozó régiós hangulatindexek értékét. Magyarország 41,4, Lengyelország 41,6, Csehország 43,2, Szlovákia 49,5 pontot ért el a maximálisan lehetséges 100-ból.

A felmérés nyolc szempont alapján értékelte a vállalkozók helyzetét - mondta el Havas István, az Ernst & Young vezérigazgatója. A vizsgált területek a társadalmi és politikai környezet, az adórendszer, a közigazgatási környezet, a finanszírozás forrásai és módjai, a magyar vállalkozások versenyképessége, a fejlődés és innováció, az emberi erőforrás elérhetősége és a vállalkozókról alkotott kép voltak. Magyarországon 61 vállalatnál töltötték ki a kérdőívet - írja a Világgazdaság.

A visegrádi országok mindegyikében panaszkodnak a vállalkozók az instabil és nem átlátható adórendszerre, gyengének látják a hazai cégek felkészültségét ahhoz, hogy felvegyék a versenyt a külföldi vállalatokkal. Előnytelennek minősítik a menedzserek a társadalmi és politikai környezetet, gyengének ítélik a gazdaságpolitikai támogatást. Véleményük szerint az adott ország oktatási rendszere nem képes megfelelően ellátni a munkaerőpiacot, és túl sok adminisztráció kapcsolódik az alkalmazottak státusban tartásához. Magyarországon csupán 12 százalék tartja alkalmasnak a jelenlegi oktatási rendszert a munkaerőpiac gyorsan változó követelményeihez való alkalmazkodásra.

A magyar cégek többsége sérelmezi, hogy a kormányzat gazdaságpolitikai döntéshozatal során nem egyeztet a vállalkozókkal. Összességében a résztvevők 83 százaléka szerint a magyar társadalmi és politikai környezet nem kedvez a vállalkozásfejlesztésnek.

A magyarországi cégvezetők a vállalkozások versenyképességét, az üzleti tevékenység finanszírozását és az adminisztratív terhek mértékét illetően a legborúlátóbbak a régióban. Dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője kiegészítette a sort az adórendszer kritikájával. A felmérésben részt vevők több mint kétharmadának véleménye szerint a hazai adórendszer nem átlátható. A lengyel vállalatvezetők még kritikusabban viszonyulnak az adórendszerükhöz, mint a magyarok, és nem meglepő módon Szlovákiában a legelégedettebbek ebben a tekintetben - olvasható a Világgazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK