Nyit a francia gazdaság Magyarország felé

2007.06.09. 10:48

Történetében először francia gazdasági évet szervez Franciaország 2007-2008-ban, melynek helyszíne Magyarország lesz. A döntésben nagy szerepet játszott a 2005-2006-os franciaországi magyar gazdasági év, a 2001-ben Franciaországban rendezett magyar kulturális évad és a 2003-ban Magyarországon rendezett francia kulturális évad sikere.

A Francia gazdasági év Magyarországon című programsorozat keretében 2007 júliusától 2008 júliusáig kereskedelmi, üzleti, illetve a nagyközönségnek szánt eseményekre kerül sor; a programokon a magyar partnerek francia termékekkel és technológiákkal ismerkedhetnek meg, a franciák pedig magyar üzletfelekre tehetnek szert. A rendezvények négy fő csoportba sorolhatók: lesznek szakmai szemináriumok, üzleti találkozók, francia jelenlét a szakmai kiállításokon és a szélesebb publikumot célzó események.

Kereskedelmi kapcsolataink számokban

A Franciaország és a Magyarország közötti kereskedelmi forgalom 2006-ban 5,5 milliárd eurós eredményt ért el, mely a 2005-ös 4,8 milliárd euróhoz képest 14 százalékos emelkedést jelent. A Magyarországra irányuló francia export 2,7 milliárd euró (15 százalékkal bővült), míg a Franciaországba irányuló magyar export 2,8 milliárd euró (11 százalékkal bővült) volt tavaly. Franciaország Magyarország 5. külkereskedelmi partnere (Németország, Oroszország, Ausztria és Olaszország mögött), 5. beszállítója 4,7 százalékos piaci részesedéssel (Németország, Oroszország, Kína és Ausztria mögött), 4. legfontosabb kiviteli partnere 4,9 százalékos piaci részesedéssel (Németország, Olaszország és Ausztria mögött). Világszinten hazánk Franciaország 29. legfontosabb felvevőpiaca (a összes francia export 0,7 százaléka irányul Magyarországra) és 30. legfontosabb beszállítója (hazánkból származik a franciaországi import 0,65 százaléka).

2005 óta jelentősen megélénkült a két ország közötti kereskedelem (2005-ben 12 százalékkal 2006-ban 14 százalékkal emelkedett), míg 2000 és 2004 között csak kismértékben, évi átlag 4 százalékkal növekedett. Franciaország elsősorban ipari javakat exportál hazánkba (elsősorban az autó-, az elektronikai és a gyógyszeriparban). Magyarország Franciaországba irányuló exportját főként ipari javak (elektronikai, háztartási és autóipari felszerelések) teszik ki. Körülbelül 4700 francia cég exportál Magyarországra, az eladások 60 százalékát a 80 legjelentősebb vállalat hajtja végre.

Forrás: MTI

Közel 400 francia cég telepedett le Magyarországon, közülük mintegy 350 a gyártásban vagy a szolgáltatóiparban tevékenykedik. Ezek a cégek 2005 végén (utolsó rendelkezésre álló adatok) összesen 54 000 alkalmazottat foglalkoztattak, és összesen 8,3 milliárd euró adózás utáni eredményt könyvelhettek el. Franciaország a 4,5 milliárd euróra becsült összeggel hazánk 4. legnagyobb külföldi befektetője (Ausztriával holtversenyben), s ezzel a hazai külföldi működőtőke-befektetések 9 százalékát adja (Németország, Hollandia és az Egyesült Államok után).

Öt francia vállalat szerepel a Magyarországon nyilvántartott 25 legfontosabb külföldi befektető listáján (EDF, Sanofi-Aventis, Auchan, Gaz de France, Suez/Electrabel). Az EDF (700 millió eurós tőkebefektetéssel) a legnagyobb francia és a 7. legfontosabb külföldi tőkebefektető Magyarországon, és egyben kulcsszerepet játszik a magyarországi hőtermelésben és -szolgáltatásban. A Sanofi-Aventis (500 millió eurós befektetett tőkével, 2500 alkalmazottal, közülök 400 kutatóval) is piacvezető Magyarországon. Az éves bevételt tekintve 5 francia cég szerepel az 50 legfontosabb magyar vállalat sorában (a franciák között első a Michelin, mely az összes cég közül a 13., 2005-ben elérte 1,15 milliárd eurós bevételével).

A magyar gazdasági év eredményei

A franciaországi magyar gazdasági év keretében mintegy húsz programot szerveztek 2005 és 2006 márciusa között: több mint tíz üzleti eseményt rendeztek Párizsban és más francia városokban (Charleville-Mézieres, Nantes, Rennes, Marseille, Grenoble, Douai, Besançon), illetve több mint tíz hivatalos delegáció látogatott el Franciaországba, valamint Magyarországra - ily módon a francia elnök, a két miniszterelnök, több miniszter és parlamenti képviselő találkozhatott több alkalommal.

Forrás: MTI
A 4-es metró építése

2005 decembere és 2006 májusa között a francia vállalatok jelentős, 1,3 milliárd eurónyi összértékű szerződéseket írtak alá Magyarországon (többek között a csepeli szennyvíztisztisztító /Degremont/, a budapesti 4-es metró alagútfúrása /Vinci/ és metrószerelvényei /Alstom/ és a magyarországi segélyhívószámok rendszerének egységesítésére szolgáló digitális hálózat témakörében /EADS/). A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az ekkor kiírt tendereken nagy arányban nyertek francia vállalatok, miközben a megelőző időszak alatt - versenyképes árajánlatuk ellenére - háttérbe szorultak más országok cégeihez képest. 2005 közepe és 2006 vége között több mint 30 francia cég telepedett le Magyarországon (felvásárlással, tulajdonszerzéssel, új egységek létesítésével) E jelenség erős kontrasztba állítható az 1998-2004 közötti periódussal, mely alatt szerény mértékű növekedés jellemezte a magyarországi francia befektetéseket és cégjelenlétet. Bár közvetlen kapcsolat nem bizonyítható e növekedés és a magyar gazdasági év franciaországi eseményei között, a promóció és az erőteljesebb magyar jelenlét jótékony hatása mégis valószínűsíthető.

KAPCSOLÓDÓ CIKK