Új pályázat készül a Lovira

Vágólapra másolva!
Legkorábban április végén kerülhet a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elé a két lóverseny cég, a Nemzeti Lóverseny kft. és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. további sorsával kapcsolatos koncepció - mondta el Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) szóvivője hétfőn az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A két cég értékesítésére valamint a lóverseny- és a bukmékeri fogadás koncesszióba adására kiírt legutóbbi pályázatot március végén nyilvánították eredménytelennek, mert az egyetlen ajánlattevő túl alacsony vételárat ajánlott.

Száraz Gábor az MTI kérdésére közölte: az előterjesztésen még dolgoznak, s minden lehetséges hasznosítási lehetőséget megvizsgálnak.

Korábban a nyilvános, egyfordulós tenderen a Nemzeti Lóverseny Kft. 1,448 milliárd forint névértékű, a jegyzett tőke 100 százalékát megtestesítő állami tulajdonú üzletrészét és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. egymilliárd forint névértékű, a jegyzett tőke 100 százalékát megtestesítő állami tulajdonú üzletrészét kínálták eladásra. A koncessziós pályázatot a Pénzügyminisztérium írta ki a lóversenyfogadás és a bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére 20 éves időtartamra. A tenderfelhívás szerint a lóversenyfogadás szervezésére évente legalább 100 millió forint, bukmékeri rendszerű fogadás szervezésére évente legalább 400 millió forint a koncessziós díj legkisebb összege. A koncessziós pályázat eredményének feltétele az eredményes privatizációs tender volt.

A korábbi tájékoztatás szerint a Nemzeti Lóverseny Kft. 2007-ben az előzetes adatok szerint 981 millió forint veszteséget könyvelt el, szemben ez előző évi 771 millió forinttal. A Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. vesztesége a 2006. évi ötmillió forintról közel 40 millióra emelkedett.

Megpróbálják elkerülni a lóverseny megszűntetését

Pécsi István, az Összefogás a magyar lóverseny jövőjéért társadalmi akcióbizottság vezetője az MTI-nek elmondta: a magyar lóversenyzésnek az lenne az érdeke, ha a Kincsem park és a Dunakeszi tréningtelep (Alag) állami tulajdonban maradna, míg a verseny- és fogadásszervezést magánalapokra helyeznék.

Hozzátette, hogy az akcióbizottságnak, illetve a mögötte álló lóversenyzésért dolgozó szervezeteknek már van koncepciója arról, miképpen lehetne a mostaninál jóval kisebb állami szerepvállalás mellett folytatni a lóversenyzést.

Ha a fővárosi Albertirsai úti pályát fenntartó és a versenyeket rendező, 100 százalékos állami tulajdonban lévő Nemzeti Lóverseny Kft., illetve a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a lóversenyzés végelszámolással történő megszüntetését választja, akkor a lóversenysportnak is vége.

A felszámolás nemcsak az értékes a telkek eladását eredményezné, hanem a több száz bérlő kilakoltatását is: ezzel pedig lényegében értelmét vesztené a több mint 1000 versenyló tartása és tenyésztése. Így pedig megszűnne a több mint 180 éves múltra visszatekintő magyar lóversenysport.