Versenyképességi fordulatot sürgetett az MNB

2016.02.22., 16:04
rendezés

„Versenyképesség és növekedés” – címen mutattak be könyvet a Magyar Nemzeti Bankban. A kiadványt Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették. A rendezvényen Matolcsy György jegybankelnök, Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnök és Patai Mihály, a Bankszövetség vezetője is felszólalt. Itt követheti mi történt az eseményen percről-percre.

Origo
17:10

Véget ért a rendezvény

Véget ért a könyvbemutató. 

Origo
17:09

Nyereségesség

Patai Mihály azt mondta, hogy a magyar bankrendszer nem volt nyereségesebb a nyugat-európaiaknál. 

Nagy Márton (az MNB alelnöke) és Matolcsy György hallgatja PajaitFotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:08

Nincs tisztességes profit

A Bankszövetség elnöke azt mondta, föláll a hátán a szőr a tisztességes profit szó hallatán. Szerinte ez a kifejezés nem értelmezhető a bankrendszerben, és arra emlékezteti, hogy még az előző rendszerben vizsgázott a tisztességtelen profitból. Arra kérte a szerzőket, hogy ezt a szót felejtsék el.  

Origo
17:06

Patai: A bankok segítették a növekedést

Patai Mihály azt mondta, hogy a bankok eddig is mindent megtettek a gazdasági növekedés érdekében. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
17:03

Nem kellenek megszorítások

Kiszámítható, unalmas gazdasági környezetre van szüksége a vállalkozásoknak, hogy az ország erősödjön. Nem megszorításokra, hanem változásmenedzsmentre van szükség – mondta Domokos László. Ha rendben mennek a dolgok, akkor merjünk visszavenni a korábban dotált területekről – mondta a számvevőszék vezetője.  

Origo
17:01

Domokos aktivista államot szeretne

Domokos László szerint az állam aktivista politikával enyhíthetné az országon belüli gazdasági különbségeket, de ezt nagyon nehéz végrehajtani. Példaként hozta föl, hogy a minisztériumok vidékre költöztetése is komoly ellenállásba ütközött. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:59

Stabil növekedés kell

Az MKIK vezetője azt mondta, olyan gazdaságpolitikát kell összerakni, ami 2016 után is stabil növekedést biztosít. 

Origo
16:58

Parragh: Nem mentünk neki a falnak

Parragh László szerint nincsen királyi út, így nem lehet teljes mértékben lemásolni a sikeres országokat. Mindegyik útnak megvan a maga sajátossága. Magyarország 2010 után egy sajátos utat járt, így nem mentünk neki a falnak - mondta az MKIK elnöke.

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:55

Patai: Minőségi fordulat kell

Patai Mihály, a Bankszövetség vezetője azt mondta, ő végigolvasta a könyvet, és 22 megjegyzése lenne, de csak kettőt mond el. A szakember szerint a mennyiségi bővülés helyett a minőségire kellene áttérni.  

Origo
16:51

Új paradigma jöhet

Ha évente egyszázaléknyi GDP-többletet tudunk elérni a feketegazdaság visszaszorításával, akkor az további adócsökkentés alapjait teremtheti meg - mondta Domokos László. A könyv megjelenésével egy új paradigma kerülhet előtérbe - tette hozzá. 

Origo
16:49

Domokos is Ausztriát követné

Az ÁSZ elnöke szerint a nemzetközi válságkezelés árát több országban az emberek fizették meg, így például az Egyesült Államokban is. Domokos szerint egy aktivista állam jött létre Magyarországon. Szerinte is egy követendő minta az osztrák gazdaság, ahol például a feketegazdaság aránya a legkisebb Európában. 

Origo
16:46

Domokos: 2008 cezúra volt

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint a 2008-as válság egy nagyon komoly cezúra volt, és új értelmezési keretet adott. A magyar alaptörvény elfogadása azt jelentette, hogy egy versenyalapú gazdaság jött létre. Nagyon fontos, hogy közpénzügyi fejezetet is kapott az alaptörvény, így az államadósság-szabály egy olyan alapként jelent meg, amihez igazodniuk kell a politikai szereplőknek is. 

Origo
16:43

Finnország a példa

Parragh László azt mondta, hogy Magyarországon mind a jegybank, mind a kormány abban érdekelt, hogy a másik sikeres legyen. Tartalmilag sokszor semmilyen együttműködés nem volt a felek között. Parragh szerint mind Dél-Korea, mind Finnország esetében az ipari fejlesztések járultak hozzá a felzárkózáshoz. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:40

Parraghnak csak egy hete volt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője azt mondta, hogy csak egy hete volt arra, hogy elolvassa a 800 oldalas könyvet. 

Origo
16:38

Kezdődik a beszélgetés

Kezdődik a kerekasztal-beszélgetés. Patai Mihály, Parragh László és Domokos László beszél majd a versenyképességről és növekedésről. 

Origo
16:36

Gyorsítani kellene az ítéleteket

Palotai Dániel azt mondta, a jogi ügyek rendezésének a hatékonyságát javítani kellene, így például a bírósági ítéletek terén kellene gyorsítás. Egy olyan bankrendszerre van szükség, ami növekedéstámogató hiteleket nyújt. Az MNB ügyvezető igazgatója szerint egy megújuló tőzsde is hozzájárulhat a növekedés ösztönzéséhez. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:33

Magántőke az egészségügyben?

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint mind az oktatásban, mind az egészségügyben több magánforrást kellene bevonni. Palotai azt mondta, hogy a PISA-teszteken jobb eredményeket kellene elérni. Úgy látja, még mindig túl nagy a bürokrácia Magyarországon, hatékonyabb bértömeg-gazdálkodásra lenne szükség.  

Origo
16:30

Palotai: Több kellene a kétgyermekeseknek

Az MNB ügyvezető igazgatója tovább egyszerűsítené az adórendszert, és tovább ösztönözné a kutatás-fejlesztésre fordítandó források bővítését. Palotai Dániel szerint a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása a demográfiai probléma. Bár a kormány több jó lépést tett, de a kétgyermekes családokat jobban kellene támogatni. 

Origo
16:28

Így változtatnának a közmunkán

A munkahelyvédelmi akciótervet tovább kell bővíteni, valamint a közmunkarendszerben erősíteni kell a piaci elemeket. Palotai Dániel azt mondta, hogy az államnak át kellene vállalnia azoknak a tanulási költségét, akik a piacra lépnek át. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:26

Javítani kell a versenyképességen

Szerinte ezen a 63. helyen javítania kell az országnak. Ennek egyik eleme lehetne, hogy a munkára rakódó közterheket tovább kell csökkenteni. A nyugdíjrendszerben erősíteni kell a munkaerőpiacon maradás lehetőségeit. 

Origo
16:24

Több magánforrást kell bevonni

Palotai Dániel szerint minden országnak a saját útját kell járnia, de úgy, hogy a költségvetés egyensúlya ne boruljon föl. Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a reformok során kiemelt szerepet kell kapnia a versenyképesség javításának. Palotai elmondta, hogy a WEF versenyképességi rangsorában a 63. helyen áll Magyarország. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:21

A siker titka

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a sikeres felzárkózáshoz a vállalatok, a civil szféra, az állam és a családok együttműködésére van szükség. 

Origo
16:20

Alacsony értékteremtés

Virág Barnabás szerint a gazdaság hazai értékteremtő képessége továbbra is alacsony régiós szinten. Ez az a pontja a gazdaságnak, ahol mindenképpen áttörést kell elérni - mondta a szakember. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:17

Nagyon lassan zárkózunk fel

A közép-európai térségben az elmúlt 25 évben a magyar gazdaságban volt a leglassúbb a Nyugat-Európához való felzárkózás - mondta Virág Barnabás. 

Origo
16:15

Stabil növekedés

Virág Barnabás szerint 2016-ban a gazdasági növekedés stabilizálása a fő cél, majd a hosszú távú hatásokkal is foglalkozni kell. 

Origo
16:11

Matolcsy: Versenyképesebbnek kell lenni

Matolcsy György szerint csak a versenyképesség további fejlődésére lehet építeni a következő évek növekedését. Bízik benne, hogy a kötetben felvázolt pálya megvalósul majd. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:09

A cél, Ausztria szintje

Matolcsy szerint a cél, hogy érjük el Ausztria szintjét. Szerinte 2014-ben és 2015-ben is meghaladta a magyar bővülés az osztrákot, így nem reménytelen feladat ennek a teljesítése. 

Origo
16:08

Orbán kérte őket

A jegybankelnök azt mondta, Orbán Viktor kérte őket, hogy gondolják végig a következő évtizedek versenyképességi pályáját. Megpróbálták ezt felrajzolni, a kötetben lehet olvasni. Csak egy folyamatos versenyképességi fejlődésre lehet építeni a növekedést. Már építhetünk a növekedési fordulatra, de a versenyképességi fordulatra kell építeni. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:07

Képesek vagyunk a felzárkózásra

Matolcsy György azt mondta, a mögöttünk van egy sikeres stabilizáció, és reményei szerint előttünk van egy 25-30 éves sikeres gazdasági periódus. Magyarország képes arra, hogy a fejlett nyugat-európai országokhoz felzárkózzon. 

Kovács András
16:06

Matolcsy: A következő öt évről szól a könyv

Matolcsy György jegybankelnök elkezdte a beszédét. Szerinte a mostani kötet a következő öt év sikertörténetéről szól majd. A jegybank korábbi kötete az elmúlt öt év sikereiről szólt. 

Origo
16:03

Csányi Sándor is eljött

A könyvbemutatón több neves gazdasági szereplő megjelent, köztük Csányi Sándor, az OTP Bank vezetője és Jelasity Radovan, az Erste vezetője is. 

Fotó: Polyák Attila - Origo
Origo
16:00

Egyre versenyképtelenebbek vagyunk

Magyarország évről évre egyre rosszabbul szerepel a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában és jelentésében. Bizonyos gazdasági mutatókkal, például a GDP-növekedéssel jól áll, de valójában nem versenyképes, riválisai elhúznak mellette, a Balkán pedig egyre közelebb kerül. 

Évről évre lejjebb csúszunkForrás: Origo
Origo
15:56

Élesen bírált Chikán

Nagyon káros, ha a magyar tőkések nem érdemeik, hanem kapcsolatrendszerük alapján jutnak támogatásokhoz és megrendelésekhez, véli Chikán Attila. Ez károsítja a gazdaságot, torzítja a versenyt, és rombolja a társadalom erkölcsi színvonalát, hangulatát. 

Chikán Attila akadémikus, egyetemi tanár (baloldal) szerint káros a kormány politikájaForrás: MTI/Komka Péter
Origo
15:51

Matolcsy is megszólal

Hétfőn mutatják be a Magyar Nemzeti Bank legújabb kiadványát, ami a Versenyképesség és Növekedés címet viseli. A rendezvényen Matolcsy György is felszólal.    

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az idén harmadik alkalommal megrendezett Lámfalussy-konferenciánForrás: MTI/Máthé Zoltán
Még több bejegyzés