Fellendülésre számítanak az ingatlanpiacon

2004.08.25. 14:06

Az ingatlanpiaci szereplők és a lakosság ingatlanpiaci várakozásait tükröző GKI Wallis ingatlanindex 2004 második negyedévében mínusz 11,6 százalékot mutatott, ami több mint 10 százalékos javulás az előző negyedévi mínusz 22,6 százalékhoz képest - jelentette be Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerdán egy sajtótájékoztatón.

A javulás elsősorban a lakáspiaci részindex növekedésének köszönhető: a korábbi hónapokban tapasztalt pesszimista várakozások után ugyanis konszolidálódott a lakáspiaci helyzet, valamint a raktár és az üzlethelyiségek piacán is növekedés várható.

A 2004 júliusában készített felmérése szerint a lakosság és a piac résztvevői a következő 1 hónapban az új lakások piacán 6 százalékos, míg a használt lakások esetében 5 százalékos árnövekedésre számítanak. Infláció alatti, 4-4 százalékos áremelkedésre számítanak az iroda-, az üzlethelyiségek és a raktárak piacán, a telekárak esetében pedig 8 százalékos a növekedési várakozás.

A GKI Gazdaságkutató Rt. 2004 második negyedévében először mérte fel a termőföldpiacot. A felmérés szerint egy hektár termőföld átlagosan 585 ezer forintba kerül, de adtak már el 10 ezer forintért is és 10 millió forintért is ekkora területet. Egy hektár termőföldet átlagosan 15 ezer forintért lehet bérelni: a legalacsonyabb díj 3 ezer, a legmagasabb 50 ezer forint volt hektáronként.

Akar László elmondta, hogy továbbra sem csökken az irodapiaci túlkínálat: az irodaházak átlagos kihasználtsága 72-78 százalékos, vagyis elvileg az irodaépületek egynegyede üresen áll. Az "A" típusú irodák kihasználtsága 77 százalékos Pesten és 79 százalékos a budai oldalon, míg a "B" típusúaké a Duna mindkét partján 73 százalékos. Az idén idáig 100 ezer négyzetméternyi bériroda épült, s várhatóan ebben az évben még 30 ezer négyzetmétert adnak át. Az "A" kategóriás irodahelyiségek négyzetméterét 13-16 euróért, a "B" kategóriásokat 10-12 eurós havi díjért lehet bérelni Budapesten.

Az üzlethelyiségek piacán feltűnően megnőtt a kis, 100-200 négyzetméteres, belvárosi üzlethelyiségek iránti kereslet, ami elsősorban a bankok terjeszkedésének tudható be. Egy budapesti bevásárlóközpontban 20-65 eurót kérnek egy négyzetméternyi üzlethelyiség bérletéért, ugyanez az utcai üzlethelyiségek esetében 6 és 85 euró közé esik. Egy-egy belvárosi bankfiók bérletéért ugyanis havi 85 eurót is elkérhetnek - közölték a sajtótájékoztatón.

KAPCSOLÓDÓ CIKK