Csalódást kelt az adakozó költségvetés

2005.12.19. 19:37

Sokak pénztárcáját érinti a jövő évi költségvetés, amit hétfőn este 196 igen szavazattal és hét ellenszavazattal fogadott el a parlament. Eszerint csökkennek az adók, emelkedik a hallgatói normatíva, a gyed, a közszférában dolgozók április 1-től számíthatnak béremelésre. A gazdasági szakértők azonban csalódásként értékelik az új törvényt, amit szakszerűtlennek, sőt kártékonynak tartanak.

A kormány költségvetési (fiskális) politikájával arra törekszik, hogy 2008-ig elérje a konvergencia programban kitűzött deficitcélt (ez a bruttó hazai termék 3 százaléka), ehhez viszont minden évben jelentős mértékű kiigazításra van szükség. Ez azonban a jövő évi költségvetésnél még nem várható, hiszen a hiány a tervek szerint nem fog csökkeni. A kormány által kitűzött 2006. évi hiány, az ESA'95 módszertan szerint a bruttó hazai termék (GDP) 6,l százalékára rúg, míg a magánynyugdíj-pénztárakkal korrigált hiány, a GDP 4,7százaléka lesz. Ez pedig hasonló mértéket jelent a 2005-ben várható GDP-arányos deficittel.

A főbb számokat már korábban jóváhagyta a parlament: eszerint 2006-ban a költségvetés kiadási főösszege 7.506,9 milliárd, bevételi főösszege 5.975,9 milliárd forint, hiánya pedig 1.531 milliárd forint lesz.

Az államháztartási hiány csökkentése szükséges ahhoz, hogy a maastrichti kritériumoknak megfelelően, az államadósság bruttó hazai termékben mért arányát és az infláció mértékét egyaránt csökkenteni lehessen.

A középtávú költségvetés-politika fő célja nem is lehet más, mint az EMU csatlakozás feltételeinek teljesítése, ennek következményeként az euró bevezetése, valamint a stabil államháztartás működésének biztosítása.

E célok alapján a kormány kiemelt feladatként kezeli az EU támogatások maximális igénybevételéhez és a megfelelő ütemű, felzárkózást segítő regionális fejlesztésekhez szükséges pénzügyi feltételek biztosítását. Középtávon az Európai Uniótól származó források felhasználása prioritást élvez, ezért egyéb kiadási területeken szükség lesz strukturális átalakításokra.

Forrás: [origo]
Kérdéses, hogy kinek mit hoz a közszféra átalakítása

Az átalakítások középpontjában a közszféra létszám- és bérhelyzetének reformja áll. Ennek megfelelően, a kormány a 2006-2008 közötti időszakra azt ígéri, hogy folytatódik az állami feladatellátás felülvizsgálata, ami alapján megszűntetik a párhuzamosságokat, illetve az ebben a körben szükségtelennek ítélt tevékenységeket. Az unió költségvetéséből kapható agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege, a csatlakozási szerződés értelmében fokozatosan növekszik, míg a hazai költségvetési támogatások aránya - a közös agrárpolitika rendelkezéseiből eredően - folyamatosan csökken.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK