Utazás az Unióba és az Unión túl

Külföldre utazáskor nemcsak útlevélre, hanem bizonyos esetekben vízumra és anyagi fedezet igazolására is szükségünk lehet. Az uniós csatlakozás folytán lényegesen kedvezőbb feltételekkel utazhatunk az Európai Gazdasági Térség tagállamaiba. 

Magyarország európai uniós csatlakozásával a magyar állampolgárok egyben uniós állampolgárokká váltak, így a közösség tagállamaiba történő beutazáskor már nem tekinthetők külföldieknek. Mindez azzal a következménnyel jár, hogy 2004. május elsejétől a magyar állampolgárok személyi igazolvánnyal utazhatnak az EU-ba és az Európai Gazdasági Térség unión kívüli tagállamaiba is, így: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Az EU-, illetve az EGT-tagállamok hatóságai valamennyi jelenleg használatban lévő, érvényes magyar személyi igazolványt, így a kemény borítóval és népköztársasági címerrel ellátott legrégebbi okmányt is elfogadják. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a csatlakozást követő kezdeti időszakban célszerű azonban az útlevelet is magunkkal vinni, mivel a legrégebbi, kizárólag magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használata nehézségekbe ütközhet.

Lényeges változás, hogy az EGT-térség tagállamaiban a 90 napot meghaladó, hiosszabb ideig történő tartózkodáshoz sem kell a magyar állampolgároknak, illetve hozzátartozóiknak vízumot beszereznük. Az ún harmadik országbeli állampolgársággal rendelkező családtagok esetében a családi kapcsolat nem mentesít a vízumkötelezettség alól. Ilyen esetekben érdemes az érintett ország külképviseletéhez fordulni további információk beszerzése végett. 

Harmadik országokba történő belépéshez (Svájc, illetve Horvátország kivételével) továbbra is útlevél szükséges, továbbá a tizennégy év alatti, személyi igazolvánnyal nem rendelkező kiskorúak is csak útlevéllel utazhatnak bármely fent felsorolt országba. A bevándoroltak és a menekültek személyi igazolványa külföldre utazásra nem jogosít, ez a kedvezmény ugyanis csak az uniós állampolgárokat illeti meg.

A schengeni rendszerhez való csatlakozás bevezetésére néhány évet még várni kell, így az uniós határokon továbbra is megmarad a határellenőrzés, de annak szabályai az eddigiekhez képest jóval egyszerűbbé válnak. A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az egyszerűsített ellenőrzés a személyazonosság, az úti okmány és a gépjármű gyors ellenőrzését jelenti. Megszűnik a határátlépés tényének a bejegyzése (bélyegzés), de közrend, közbiztonság, közegészség védelmében az uniós állampolgár beléptetése is megtagadható. Uniós tagságunk folytán a magyar állampolgárok is jogosultak az úgynevezett EU-sáv használatára.     

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK