Fannie és Freddie húzta New Yorkot

Vágólapra másolva!
Erősödtek a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 11 510,74 ponton zárt 2,6 százalék (290,43 pont) növekedéssel.A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,6 százalék (13,88 pont) emelkedéssel 2269,76 ponton fejezte be a napot.
Vágólapra másolva!

Kereskedők szerint a DJIA indexének a felfutását az az intézkedéscsomag idézte elő, amit az amerikai kormányzat a lakásfinanszírozás óriásvállalatainak, a Fannie Mae és a Freddie Mac jelzálogcégeknek a megsegítésére vezetett be. Ennek a hatására drágultak a pénzügyi és a biztosítói ágazat papírjai csakúgy, mint az építőipari cégek részvényei.

A befektetők nagy megnyugvással vették tudomásul, hogy a kormány átvette a nagy jelzálogvállalatok ellenőrzését. A lakáspiac támogatása, a globális pénzügyi következmények elsimítása érdekében Washington a valaha végrehajtott legnagyobb támogatást vállalta. Mivel a Fannie Mae és a Freddie Mac fő oszlopa az amerikai lakáspiacnak, a befektetők úgy gondolják, ezzel jelentősen csökkent az amerikai gazdaság további visszaesésének a kockázata. Visszatérhet a bizalom a pénzügyi ágazat iránt is, mert így jelentősen mérséklődhet sok érintett bank bedőlt jelzálog hitelekkel kapcsolatos befektetései miatti leírási kötelezettsége. Azt is egyértelművé teszi a kormányzati döntés, hogy a vállalati hitelek élvezik az amerikai kormány támogatását is.

A DJIA mutatójának legnagyobb napi nyeresége 350 pont volt, innen azonban gyengült. Ezt a szakértők azzal indokolták, hogy bizonytalan, meghozza-e a várt eredményt a két lakásfinanszírozó állami kézbevétele.

A tech-papírok csak megfontoltan erősödtek

A Nasdaq erősödését visszafogta több kedvezőtlen vállalati hír. Számos brókercég rontott a National Semiconductors chipgyártó részvényminősítésén, miután pénteken a vártnál gyengébb negyedéves adatokat hozott nyilvánosságra.

Ugyancsak a Nasdaq-on több mint 12 százalékkal csökkent az UAL-nak, a United Airlines anyacégének az árfolyama. Ennek kiváltó oka az volt, hogy a Chicago Tribune című lap értesülése szerint az UAL esetleg csődvédelmet kér. Az UAL szerint légből kapott a hír.