Az IMF kiáll az állami beavatkozás mellett

Vágólapra másolva!
John Lipsky, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) első vezérigazgató-helyettese széleskörű állami beavatkozást szorgalmazott a pénzpiacok stabilizálásának céljából, és támogatásáról biztosította azt a washingtoni elképzelést, hogy állami ügynökséget hozzanak létre a bankok rossz kintlévőségeinek megvásárlására.
Vágólapra másolva!

A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában (CSIS) tartott előadásában Lipsky rámutatott, hogy állami pénzekre lehet szükség a pénzügyi rendszer megmentéséhez. A monetáris és a költségvetési politika a legfontosabb, de azok csak az első és a második védelmi vonalat jelentik a pénzügyi válság pusztító következményeinek elkerüléséhez. "Parancsoló szükségszerűséggé válhat az, amit mi a védelem harmadik vonalának nevezünk, azaz állami pénzekre lehet szükség a pénzügyi rendszer megmentéséhez" - mondta.

Lipsky szerint az államnak meg kell fontolni a közvetlen beavatkozást, amíg a pénzügyi rendszer egésze forog kockán. Ugyanakkor más politikai döntések is születhetnek, például az ingatlanpiac közvetlen kiegészítő támogatásának formájában. "A pénzügyi szektor támogatása elkerülhetetlenül költségvetési kiadásokkal jár, amit figyelembe kell venni, amikor a különböző lehetséges politikákat veszik górcső alá" - jelentette ki.

A pénzpiacokat sújtó válságról Lipsky kijelentette, hogy a valutaalap nem számít a helyzet gyors rendeződésére. Az Egyesült Államok és Európa bankjai jelentősen emelték tőkéjüket az utóbbi egy év alatt, de ezeknek a tőkeinjekcióknak az értéke még mindig 150 milliárd dollárral alacsonyabb, mint a leírásoké volt, és a további tőkebevonás sokkal költségesebb lesz, vagy egyáltalán lehetetlen - tette hozzá Lipsky, aki azt jósolta, hogy még további pénzintézetek jutnak csődbe. Hangsúlyozta azonban, hogy meg kell akadályozni a bukások rendszerré válását.