Veres szerint nem hat ránk a hitelválság

Vágólapra másolva!
Veres János pénzügyminiszter szerint a jelzálogpiaci válságnak "csekély a hatása" a magyar bankrendszerre, de megdrágítja a magyarországi bankok forrásait.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter ezt újságírói kérdésre mondta szerdán a Parlamentben azt követően, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel együtt találkozott a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság tagjaival.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány az elmúlt héten a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) vezetőivel együtt felmérte, hogy a magyarországi bankrendszer mennyire "érintett a Wall Street-i események kapcsán."

"A magyar bankrendszerre rendkívül csekély mértékű a hatása az eseményeknek" - emelte ki a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy a válság hatására világméretekben szűkül a likviditás, a bankok forrásköltségei megemelkednek, ennek következtében drágulnak a bankok hitelei.

A miniszter örül, hogy fehéreik a gazdaság

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság jelentésének tapasztalatait figyelembe veszi majd a kormány, amikor arról dönt, milyen újabb intézkedéseket hozzon a feketegazdaság további visszaszorítására.

A bizottság első jelentése szerint tavaly a gazdaság kifehéredésének következtében mintegy 80-100 milliárd forint többletbevétele lett az államnak, az idei első félévben 30-40 milliárd forint költségvetési többletbevétel keletkezett a fehéredést szolgáló kormányzati intézkedések hatására.

Fekete István, a bizottság tagja, a Joint Venture Szövetség elnöke a tájékoztatón elmondta, hogy az idén a második félévben várhatóan további 30-40 milliárd forint többletbevétele lesz a büdzsének a feketegazdaság visszaszorításának következtében.

Véleménye szerint a jövőben olyan szakembereket kellene képezni az egyetemek jogi karain, akik jártasak a gazdasági kérdésekben. Fekete István szerint - ezeknek a jogászoknak a segítségével, részvételével - speciális adóbíróságokat kellene felállítani, hogy ne húzódjanak el a bíróságokon az adózást érintő perek.