Kevesebb az FDI a válság miatt

Vágólapra másolva!
A tavalyi rekordévben feljegyzettnél kevesebb új működőtőke-beruházásra (FDI) lehet számítani jövőre világszerte - derül ki az ENSZ egyik szakosodott intézménye (UNCTAD) által készített elemzésből.
Vágólapra másolva!

Ennek fő oka a pénzügyi válság, a gazdasági növekedés lassulása és a bizonytalanság erősödése. Egyelőre csak találgatni lehet azonban azzal kapcsolatban, hogy a globális FDI-lassulás hogyan érinti majd Közép- és Kelet-Európát - írja a Világgazdaság.

Térségünkbe tavaly árnyalatnyival több működő tőke érkezett, mint 2006-ban, ám Magyarország az UNCTAD adatai szerint veszített pozíciójából. Hazánkban immár a második egymást követő évben csökkent a bejövő friss FDI a 2005-ös csúcsév után, bár sok országban valószínűleg elfogadnák a 2007-es 5,6 milliárd dolláros magyar adatot is.

A régión belüli verseny eközben folyamatosan erősödik: újabb és újabb országokkal kell megküzdeni a működőtőke-beruházásokért. Tavaly például már Bosznia-Hercegovina is kétmilliárd dollárt tudott vonzani, de ennél is sokkal látványosabb adatokat produkált az EU-hoz éppen akkor csatlakozott Románia és Bulgária.

Régiónkban fontos az állam beruházás-ösztönzése

A tőkekivitel terén viszont hazánk töretlenül és gyors ütemben fejlődik, és 2007-ben sikerült visszaszereznie a régiós elsőséget Lengyelországtól. Egyre meghatározóbb tétel ugyanakkor az FDI-t már korábban is nagyobb tételben befogadó országokban a profitrepatriálás. A megfigyelések szerint a meglévő FDI-állomány 10 százalékának megfelelő évenkénti nyereség-hazautalás teljesen normális, ám egyes országok fizetési mérlege szempontjából akár komoly tehertétel is lehet.

Az UNCTAD egyébként a működőtőke-beruházások helyszínének a kiválasztásakor figyelembe vett szempontokat is igyekezett megtudakolni a vállalatvezetőktől. Az ez alapján készített fontossági lista legfeltűnőbb eredménye, hogy a kormányzati beruházásösztönző lépések globálisan csak a 11. helyre kerültek, ám régiónkban ennél fontosabb lehet a szerepük - tájékoztat a Világgazdaság.