Romlott 4 kelet-európai ország minősítése

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontott Oroszország idei és jövő évi gazdaságnövekedési kilátásán és figyelmeztetést is adott az országnak csütörötökön. A nagy hitelminősítő cégek pedig három másik kelet-európai ország  - Bulgária, Lettország és Ukrajna - adóskockázati besorolásainak kilátását rontották.  A Standard & Poor's Kelet-Európáról rendezett csütörtöki londoni szakszemináriumán megállapította, hogy a térség adósminőségi javulásának 2000 óta érzékelt folyamata kifulladt.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rontott Oroszország idei és jövő évi gazdaságnövekedési kilátásán. Egyidejűleg figyelmeztette az orosz vezetést, ne avatkozzon be vásárlásokkal a részvénypiacon, és ne használja fel nemzeti vagyonalapját kereskedelmi bankoknak nyújtandó hitelekre.

Oroszországban az idei év elején két részre osztották az immár 157 milliárd dollárra duzzadt stabilizációs alapot: egy 125 milliárd dolláros tartalékalapra, és egy 32 milliárdos nemzeti vagyonalapra.

Az IMF az idei orosz GDP-növekedéssel kapcsolatos becslését 7,8 százalékról 7,1 százalékra rontotta, a jövő évit 6-6,5 százalékra fogta vissza a közel 8 százalékról.

A pénzügyi szervezet oroszországi képviselője, Poul Thomsen azt mondta, hogy az IMF idei évre várt 13,8 százalékos orosz inflációs becslése "bizonytalanná vált".

A Moody's-nál 2 ország kilátásai romlottak

A Moody's Investors Service csütörtökön Bulgária és Lettország, a Fitch Ratings Ukrajna adóskockázati osztályzatainak kilátását rontotta. A Moody's a Bulgáriára nála érvényes, még épphogy befektetői szintű "Baa3" - más hitelminősítők metodikája szerint "BBB mínusz" - deviza- és beladósi, valamint devizabankbetét-kockázati besorolásának és az "A1"-es besorolási országplafonnak - a kereskedelmi adósoknak megadható osztályzat felső határának - kilátását vette vissza a felminősítést valószínűsítő eddigi pozitívról stabilra.

A hitelminősítő a lépéshez fűzött londoni elemzésében azt írta: a romló bolgár külső fizetési egyensúlyi helyzet miatt elenyészett annak az esélye, hogy a bolgár adóskockázatra a ház a következő 18 hónapban jobb osztályzatot adjon. Az elemzés szerint a közeli felminősítés valószínűtlenné válásának másik oka az, hogy Bulgáriának, szándéka ellenére, nem sikerült belépnie az euróövezet előtt kötelező ERM-II. árfolyamrendszerbe, ami jelzi, hogy az EU-bizottság és az euróövezeti jegybank (EKB) nincs megelégedve Bulgária pénzügyi stabilitásával.

A Moody's csütörtökön Lettország elsőrendű, "A2"-es adósi és bankbetéti besorolásainak kilátását is rontotta, stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra, bár a devizakötvények "Aa1" szintű országplafonjának kilátása továbbra is stabil. A hitelminősítő londoni elemzésében a lett adósbesorolások kilátásának rontását azzal indokolta, hogy a gazdasági növekedés üteme a korábbi, kétszámjegyű százalékos szintről meredeken, hozzávetőleg nullára zuhant, ami már a kormány pénzügyi erejének gyengülésével fenyeget.

A Fitch Ukrajna minősítését rontotta

A Fitch Ratings szintén csütörtökön az ukrán hosszú futamú szuverén deviza- és beladósság eddig is mélyen spekulatív, "BB mínusz", illetve a rövid lejáratú devizakötelezettségek még gyengébb, "B" osztályzatának kilátását rontotta stabilról negatívra. A legnagyobb európai hitelminősítő ezt azzal a véleményével indokolta, hogy a mélyülő folyómérleg-hiány és a romló finanszírozási kilátások miatt növekszik egy valutaválság kialakulásának kockázata Ukrajnában. Az ukrán kormány e hónap eleji bukása az utóbbi négy év negyedik politikai válságába döntötte az országot, és most nincs olyan hiteles kormány, amely kezelhetné a gazdaságban halmozódó kockázatokat, áll a Fitch londoni elemzésében.

S&P: Leálltak a kedvező folyamatok a régióban

A Standard & Poor's londoni elemzői éppen csütörtökön állapították meg a hitelminősítő Kelet-Európával foglalkozó londoni szakszemináriumán, hogy leálltak a felzárkózó Európa adósbesorolásaiban 2000 óta érvényesült pozitív folyamatok, és már tavaly óta már nem javul az országcsoport adósminősége.

Ezt jelzi, hogy a térségben jelenleg két ország - Lengyelország és az euróövezeti belépésre váró Szlovákia - szuverén adósosztályzatára van érvényben felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás az S&P listáján, ugyanakkor nyolc ország - Magyarország, mindhárom balti köztársaság, valamint Románia, Szerbia, Kazahsztán és Montenegró - osztályzatát terheli leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás.

A Standard & Poor's csütörtöki londoni szakszemináriumán a cég szakértői azt jósolták, hogy az év hátralévő részében és 2009-ben a szuverén leminősítések száma várhatóan meghaladja a felminősítésekét a térségben.

A Fitch Ratings már a múlt hónap végén, Londonban kiadott átfogó éves térségi elemzésében azt írta, hogy romlanak a felzárkózó Európa gazdasági és adóskockázati kilátásai, és egyes országokban árfolyamválsággal kísért kemény landolást sem lehet kizárni.

Ez a hitelminősítő is azt állapította meg, hogy Kelet-Európa korábbi osztályzatjavulási lendülete kifulladt; az adósosztályzatokra érvényes pozitív és negatív kilátások egyenlege a tavaly augusztusi plusz 5-ről 2008 augusztusára mínusz 5-be fordult, vagyis már ennyivel több a negatív kilátások száma a felminősítésre jelölő pozitív kilátásokénál a Fitch listáján.