Eltűnőben az USA pénzügyi vezető szerepe

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság hatására Amerika elveszti a pénzügyi világban betöltött szuperhatalmi pozícióját - nyilatkozta Peer Steinbrück. A német pénzügyminiszter szerint új szabályokra van szükség annak érdekében, hogy stabilan működhessen a bankrendszer. 
Vágólapra másolva!

Peer Steinbrück német pénzügyminiszter a pénzügyi válság kapcsán csütörtökön kritizálta a gyenge szabályozásokat, különösen a rövid távú profitokra vonatkozóan. Az amerikai szabadpiaci modell - "minél magasabb kamatot minél rövidebb időn belül" - taktikáját hibáztatja a krízis kialakulásáért. Előrejelzése szerint az Egyesült Államok pénzügyek terén rövid időn belül fokozatosan elveszti szuperhatalmi helyzetét.

"A nemzetközi pénzügyi piac még megosztottabbá válik, a Wall Street többé már nem lesz ugyanaz, mint korábban"- mondta a pénzügyiminiszter, aki hét vezető gazdasági nagyhatalom (G7) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek jövő hónapban tartandó washingtoni találkozóját az új rendszer létrehozásának akarja szentelni. Szorgalmazza olyan szabályok létrehozását, amelyek csökkentik a bankok működési kockázatait.

Steinbrück úgy véli, az amerikai hatóságok későn kezdték el mentőakcióikat, de legalább azokat a cégeket próbálták kihúzni a gödörből, amelyek összeomlása a világ pénzügyi helyzetét igencsak megrendítették volna. Megerősítette, Európában nincs szükség olyan csomagra, mint Amerikában, amelynek keretében az állam 700 milliárd dolláros akcióval próbálja stabilizálni a pénzügyi rendszert. Mint mondta: a krízis elsősorban amerikai probléma.

A miniszter figyelmeztetett, hogy a válság következményeként a közeljövőben alacsony növekedés várható, és kedvezőtlen folyamatok alakulhatnak ki a munkaerőpiacon.